menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
15 april 2019

Show je praktijk: ‘De open ruimtes weerspiegelen dat wij er willen zijn voor de individuele patiënt’

Geert Hoogland is praktijkmanager van Huisartsenpraktijk De Fonteijn in Culemborg. De praktijk is een samenstelling van vijf praktijken uit de omgeving, die sinds mei 2012 intensief samenwerken. Hoogland: ‘De meeste mensen ervaren de praktijk als mooi, rustig en ruim opgezet’.
Show je praktijk: ‘De open ruimtes weerspiegelen dat wij er willen zijn voor de individuele patiënt’

Hoogland is van origine verpleegkundige en is ruim dertig jaar werkzaam als leidinggevende in de zorgsector. Hij werkt sinds vijf jaar in de huisartsenzorg en is nu drie jaar praktijkmanager bij huisartsenpraktijk De Fonteijn. De praktijk herbergt vijf praktijken, waardoor gezocht werd naar samenwerking binnen een grote ruimte. De locatie van de praktijk is de oude keuken van het verzorgingstehuis waar de praktijk aan vast zit. De ruimtes zijn naar eigen wensen verbouwd.

 

 

Open ruimtes

‘Een van onze huisartsen heeft een grote affiniteit met stijl en inrichting. Zij heeft zich samen met collega huisartsen ontfermd over het ontwerp en advies ingewonnen bij een binnenhuisarchitect’. De praktijk telt twee wachtkamers en veertien spreekkamers, waarbij veel gebruik gemaakt is van hout en aardetinten. Hoogland: ‘Ik denk dat mensen de praktijk als een open ruimte ervaren. Er komt veel licht binnen en de inrichting is vrij strak. We hebben een open grote balie. De meeste mensen ervaren de praktijk als mooi, rustig en ruim opgezet’. Op de vraag hoe de missie en visie van de huisartsenpraktijk terugkomt in de praktijk, antwoordt Hoogland: ‘De open ruimtes weerspiegelen dat wij er met het hele team willen zijn voor de individuele patiënt en met huisartsenzorg op maat’.

 

    

 

Integrale maatregelen

Vorig jaar heeft de praktijk een ingrijpende transitie doorgemaakt, waarbij drie integrale maatregelen zijn genomen. Vanaf de start bestaat de praktijk uit negen huisartsen, zestien doktersassistentes, acht praktijkondersteuners en een manager. Alle werknemers deelden één balie en één backoffice. In 2017 onderzochten huisartsen hoe de structuur fundamenteel aangepast kon worden. Naar aanleiding hiervan zijn drie belangrijke integrale maatregelen genomen, waardoor de structuur anders is ingericht. Ten eerste zijn per huisarts een drietal assistentes gekoppeld. ‘Elke huisarts heeft daardoor een eigen team. Patiënten krijgen eigen assistentes aan de lijn en dat werkt positief. De assistenten leren de patiënten en de huisarts beter kennen, waardoor sneller geschakeld kan worden en er een goede afstemming ontstaat’.


D e tweede maatregel is het gebruikmaken van een bandje op de telefoon. Hierdoor heeft de assistent tijd voor overleg met de huisarts en worden mensen teruggebeld met uitslagen of informatie. De derde maatregel die genomen is, is het omgooien van het telefoonmenu. ‘Elke huisarts heeft nu een keuzetoets in het menu, waardoor patiënten meteen verbonden worden met de juiste assistente. Daarnaast worden de wachtrijen per praktijk zichtbaar gemaakt op schermen, waardoor assistenten hun eigen wachtrij en die van elkaar zien. Dit geeft ze de mogelijkheid om elkaar te helpen’.

 

Nieuwe structuur

Dankzij de nieuwe structuur van de praktijk is de gemiddelde wachttijd bijna gehalveerd, de assistentes zijn meer gefocust, huisartsen kunnen beter overleggen met hun assistentes en de assistentes krijgen een positieve impuls om mede verantwoordelijk te zijn voor het werk van de huisarts’. De assistentes en huisartsen is gevraagd of ze terug zouden willen naar de oude methode. Het antwoord luidde: ‘Nooit!’ De medewerkers zijn tevreden. Hoogland stelt: ‘Het werk is geen berg meer, maar het zijn vijf heuvels geworden. Die heuvels zijn met zijn vijven veel beter te overzien’. Vorig jaar april begonnen patiënten de veranderingen op te merken. Ze zagen dat het beter liep en ook het aantal klachten, voornamelijk over de wachttijden, is afgenomen.  

Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Huisarts Show je praktijk
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen