menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
9 mei 2019

Show uw praktijk: ‘Ik voel mij gezegend dat ik hier mag werken’

Hans Sluijters (63) is al 39 jaar fysiotherapeut en is in de zomer vijftien jaar eigenaar van Fysio Sluijters in Boxtel. Zijn praktijk is gevestigd op twee locaties, waarvan de hoofdlocatie sinds 2016 is ondergebracht in een kloosterkapel. Het klooster kwam vrij en hij wist meteen dat hij hier zijn praktijk wilde vestigen. Sluijters: ‘Iedere dag dat ik hier binnenkom, word ik blij’
Show uw praktijk: ‘Ik voel mij gezegend dat ik hier mag werken’

De tante van Sluijters zat in het klooster, dus hij kent de locatie goed. Toen de discussie kwam wat er met het pand gedaan moest worden, heeft Sluijters de gemeente weten te overtuigen dat zijn praktijk hier gevestigd moest worden. Op dit moment heeft hij veertien fysiotherapeuten in dienst en verhuurt daarnaast ruimtes aan onder andere een podoloog, een psycholoog en therapeuten.  Voordat Sluijters in het pand kwam, deed het klooster dienst als muziekschool, waardoor het pand goed geïsoleerd is. Sluijters: ‘Het is prettig voor een fysiotherapeut dat het pand zo mooi stil is. Het pand is geluidsdicht, toegankelijk en het zit op een unieke plek. Iedereen die binnenkomt zegt: Wow, wat een fijne plek is dit. Ik ben dan ook blij dat ik deze kans kreeg en benut heb, want iedere dag dat ik hier binnenkom, word ik blij. Ik voel mij dan ook gezegend dat ik hier mag werken.’

 

Historische verwijzingen

Samen met een interieurarchitect ging Sluijters aan de slag. Doordat het klooster een rijksmonument is, mocht aan de buitenkant niets veranderd worden. Aan de binnenkant mocht hij vrij veel doen. Sluijters wilde dat de verwijzingen naar het vroegere klooster ook binnen het pand zichtbaar bleef. Daarom heeft hij de oude kerkklok van de toren bewaard en hangt deze nu in de gang van zijn praktijk. Ook heeft hij een van de kerkbanken in zijn wachtruimte geplaatst. In elke behandelkamer hangt een muurschildering met daarop een verwijzing naar oude apparatuur. Sluijters: ‘Wij hebben gekozen voor deze verwijzingen om te laten zien dat er eigenlijk geen donder veranderd is. Het enige verschil is dat iedereen vroeger in hun mooie kleding sportte, terwijl nu iedereen sportkleding aan heeft.’

 

         

 

Fris en eigentijds tintje

Naast de verwijzingen naar het klooster wilde Sluijters dat zijn praktijk ook een fris en eigentijds tintje kreeg. ‘In de behandelkamers merk je niet dat het pand een klooster is’, zegt Sluijters. ‘Wij hadden van tevoren de neiging om alleen respect te hebben voor hoe het vroeger was, maar we zitten er wel vandaag in. Patiënten reageren vaak verrast over hoe fris en eigentijds de praktijk is als ze het kolossale gebouw binnenkomen. De kleurstelling binnen is dan ook helder en rustig.’

 

De wachtruimte bestaat, naast de oude kerkbank, uit een ronde tafel met vier stoelen, vier losse stoelen en een luie leren bank. Sluijters: ‘Iedere patiënt zoekt zijn eigen plek op. Sommige mensen willen relaxen en kiezen voor de luie leren bank, terwijl anderen de gezelligheid opzoeken en aan de ronde tafel plaatsnemen. Mensen met haast kiezen vaak voor de oude kerkbank. Het is een bewuste keuze geweest om alle facetten aan te bieden in dezelfde ruimte.’

 

Sociaal ondernemen

‘De visie van de praktijk is effectief en menselijk zijn. De werknemers zijn echte mensen mensen. De sfeer in de praktijk is dan ook open en prettig. Dit past ook bij onze visie : we willen een sociale onderneming zijn. De praktijk heeft bijvoorbeeld een gratis breng- en haalservice voor mensen die moeilijk ter been zijn. De bestuurders zijn vrijwilligers, die het leuk vinden om te rijden. Dat is sociaal ondernemen en daar sta ik voor.'

Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Webredacteur
Gerelateerde artikelen