menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
19 juni 2019

Slechts 15 procent Amsterdamse huisartsen gebruikt digitale uitwisseling medische gegevens

Amsterdamse huisartsen maken minder gebruik van het digitaal uitwisselen van medische gegevens dan huisartsen in de rest van het land. Slechts 45 procent van de Amsterdamse huisartsen deelt medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP), terwijl het landelijk gaat om 80 procent. Huisartsen, die ’s avonds, ’s nachts en in het weekend waarnemende diensten draaien missen hierdoor cruciale informatie over de patiënten, stellen de Huisartsenposten Amsterdam (HAP).
Slechts 15 procent Amsterdamse huisartsen gebruikt digitale uitwisseling medische gegevens

Buiten praktijkuren van de huisarts om kunnen mensen in medische nood bij een van de vijf huisartsenposten in Amsterdam terecht. De artsen kennen de patiënten doorgaans niet, zegt Kees Kanters, huisarts in Diemen en medisch manager van de HAP in het Algemeen Dagblad. Een kort overzicht van de ziektegeschiedenis is handig om de patiënt te helpen.

 

Dat overzicht wordt gedeeld via uitwisselingssystemen LSP of Whitebox, waarmee waarnemende huisartsen het huisartsendossier en medicatieoverzicht van een patiënt kunnen inzien. Althans als de huisarts en de apotheek hierbij aangesloten zijn. Daarnaast moet de patiënt toestemming geven voor het delen van de informatie.

 

Huisartsendossiers weinig beschikbaar

Uit gegevens van de HAP blijkt dat van alle keren dat er in Amsterdam een huisartsendossier wordt opgevraagd, die slechts in 15 procent van de gevallen beschikbaar is. Landelijk gaat het om 44 procent. Amsterdamse apotheken zijn bijna allemaal bij het LSP aangemeld. Hierdoor is het medicatieoverzicht vaak wel beschikbaar voor een waarnemend arts, maar ontbreekt medische context.

 

Volgens Kanters kan het gebrek aan medische informatie leiden tot gezondheidsschade. Als voorbeeld noemt hij iemand met nierproblemen, die pijn heeft aan zijn rug. Wanneer het onduidelijk is voor de arts dat de persoon nierproblemen heeft, kan de arts ibuprofen of diclofenac voorschrijven. Dit zijn medicijnen, die de nierfunctie kunnen verslechteren.

 

Amsterdamse huisartsen terughoudend

Slechts 10 procent van de Amsterdammers heeft toestemming gegeven voor het delen van het huisartsendossier, terwijl het landelijk om tweederde van de mensen gaat. Volgens Stella Zonneveld, voorzitter van de Huisartsenkring, lopen Amsterdamse huisartsen achter, vanwege hun terughoudendheid. De huisartsen in Amsterdam zijn vanaf het begin kritisch geweest op voornamelijk de privacy aspecten van het LSP. Op initiatief van onder andere de Huisartsenkring Amsterdam is er een alternatief digitaal patiëntendossier gekomen: Whitebox. Voor veel artsen was het technisch nog niet mogelijk om zich hierbij aan te melden, vandaar dat veel huisartsen er niets meer mee hebben gedaan, aldus Zonneveld.

 

Bewustwording digitale uitwisseling medische gegevens

De woordvoerder van de VZVZ, die het LSP beheert, geeft aan dat de uitwisseling van medische gegevens via fax, telefoon en mail niet veilig en ouderwets is. De HAP en de Huisartsenkring Amsterdam begonnen op 17 juni met een actieweek, die huisartsen en patiënten bewust moet maken van het nut en de noodzaak van het digitaal uitwisselen van medische gegevens.

 

Bron: AD, Amsterdamse huisartsen vaak laks met uitwisselen medische gegevens

Foto van Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal