menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
10 april 2019

Snelle afspraak met huisarts vaak niet mogelijk

Uit onderzoek van PlusMagazine blijkt dat een afspraak met de huisarts op dezelfde dag vaak niet mogelijk is. Bijna de helft van de ondervraagden bleek niet binnen 24 uur een afspraak te kunnen krijgen met de eigen huisarts of een vervanger. Vaak komt dit doordat de huisarts een vol spreekuur heeft of in parttime dienstverband werkt.
Snelle afspraak met huisarts vaak niet mogelijk

Uit een peiling onder het Plus-lezerspanel bleek dat van de 1572 respondenten, 46 procent meestal niet binnen 24 uur een afspraak krijgt met de eigen huisarts of een vervanger. Uit een eerdere peiling onder Plus-lezers in 2015 lag dit percentage nog een stuk lager, op 36 procent van de respondenten. Op dit moment moet één op de tien patiënten zelfs langer dan 48 uur wachten om de huisarts te kunnen zien.

 

Vol spreekuur  

Een reden voor de lange wachttijd is dat het rooster van de huisarts voor die dag al vol zit. Vooral ’s morgens tussen 8 en 10 uur is de huisarts lastig te bereiken voor patiënten. 8 procent heeft hun huisarts in de afgelopen twee jaar niet bereikt, terwijl het wel echt nodig was. Van patiënten die een huisarts in het weekend nodig hebben, krijgt de helft geen huisarts te spreken. Ze rijden dan meestal naar de spoedpost van het ziekenhuis.

 

Parttime diensten

Andere redenen voor de lange wachttijd zijn dat de huisarts parttime werkt of een dag op cursus is. Het aantal huisartsen dat parttime werkt is gestegen, omdat er meer vrouwelijke huisartsen bij zijn gekomen. In 2015 was nog 34 procent van de huisartsen vrouw, op dit moment is bijna de helft van de huisartsen vrouw. Vrouwen werken vaker parttime dan mannen: 86 procent van de vrouwelijke huisartsen werkt parttime, tegenover 43 procent van de mannelijke huisartsen. Het volle spreekuur, de parttime dienstverbanden en de vele cursussen die huisartsen volgen, zorgen ervoor dat de wachttijd voor een afspraak kan oplopen, concluderen de onderzoekers van Plus.

 

Eerst de assistente

89 procent van de ondervraagden krijgt eerst een assistente aan de lijn, voordat zij contact krijgen met de huisarts. Als het spreekuur vol zit, moet de assistente keuzes maken. De assistent stelt bij veel praktijken vragen over de klacht om te bepalen of er spoed is en de patiënt dezelfde dag nog terecht kan. 63 procent van de patiënten vindt dat de assistent niet altijd goed beoordeelt of een afspraak met de huisarts snel nodig is.


Liever geen vervanger

Wanneer respondenten niet bij hun huisarts terecht kunnen, is bij 36 procent een vervanger beschikbaar. Toch geeft bijna de helft van de respondenten aan een vervanger niet prettig te vinden, omdat de eigen huisarts hen het beste kent. Vervangers op hun beurt wisselen bij veel praktijken ook steeds weer.

 

Bron:  PlusOnderzoek : over drie dagen heeft de dokter tijd  

 

Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Huisarts
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen