menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
15 januari 2019

Tandarts 6 maanden geschorst wegens onbekwaam handelen

Een patiënt klaagt haar tandarts aan, vanwege het slecht uitvoeren van werkzaamheden aan haar gebit. De patiënt liep ontstekingen op en de gehele behandeling moet opnieuw worden gedaan. Wegens onbekwaam handelen en zorg verlenen wordt de desbetreffende tandarts 6 maanden geschorst.
Tandarts 6 maanden geschorst wegens onbekwaam handelen

Als patiënt diverse kronen en bruggen, in zowel onder- als bovenkaak, krijgt geplaatst, begint zij te twijfelen aan de vakkundigheid van de tandarts. De afdruk ten behoeve van de definitieve kronen lukte tot tweemaal toe niet. Om die reden besluit zij een second opinion in te winnen bij een andere tandarts, waaruit naar voren komt dat door het handelen van de tandarts onjuist is geweest. Voorzieningen voldoen niet aan de normen, waardoor ontstekingen zijn ontstaan.

 

Na bestudering van de röntgenfoto bevestigd het Tuchtcollege de genoemde bevindingen van de second opinion. Zowel in de onderkaak als in de bovenkaak van de patiënt heeft de tandarts kwalitatief ‘zo zeer te kort schietend werk verricht dat het gebit van de patiënt hierdoor schade heeft opgelopen en dat de gehele ingreep opnieuw zal moeten worden uitgevoerd.’

 

De tandarts heeft geen controles uitgevoerd wat betreft gezondheid gebit, miskent zijn eigen verantwoordelijkheid en ziet de ernst van zijn tekortschieten niet in. Het college beslist dat de tandarts voor 6 maanden wordt geschorst, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet de tandarts 30 uur gecertificeerde bijscholing volgen. Het IGJ houdt toezicht op de naleving van deze voorwaarde.

 

Bron: https://tuchtrecht.overheid.nl/nieuw/gezondheidszorg/uitspraak/2019/ECLI_NL_TGZRSGR_2019_4

 

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur

Lees meer over:
Tandarts Mondzorg Tuchtrecht
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen