menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
13 mei 2019

Tandarts berispt over botoxbehandeling

Zo'n drie- tot vijfhonderd tandartsen zouden botox spuiten terwijl ze daartoe niet bevoegd zijn. Het Regionaal Tuchtcollege Noord-Holland en Utrecht deed onlangs uitspraak in een zaak tegen een tandarts in het Gooi.
Tandarts berispt over botoxbehandeling

Een cliënt stelt een flinke schade aan haar gezicht te hebben opgelopen na een behandeling voor hangende oogleden. Het Regionaal Tuchtcollege Noord-Holland Utrecht oordeelde dat de tandarts zich niet met het gebied rond de ogen had mogen bezighouden. Het inspuiten van botox of fillers is volgens de wet BIG een voorbehouden handeling, die alleen door bevoegde en bekwame artsen uitgevoerd mag worden. Tandartsen dienen enkel behandelingen uit te voeren die een tandheelkundig doel dienen, zo oordeelde het tuchtcollege.

 

Drie- tot vijfhonderd tandartsen leggen zich toe op botox en fillers

Op dit moment leggen naar schatting tussen de drie- en vijfhonderd tandartsen zich toe op botox en fillers, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. In 2016 ondergingen ongeveer 390.000 Nederlanders een behandeling met injectables, 240.000 met botox en 148.000 met fillers. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren zal blijven groeien.

 

Botox en fillers gebruikt bij tandenknarsen en klemmende kaken

Eric van Leeuwen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Dento Faciale Esthetiek (NVDFE), noemt de getrokken grenzen ‘arbitrair’. Hij noemt de tandarts een expert op dit gebied. Tandartsen gebruiken technieken als botox en fillers ook bij bijvoorbeeld tandenknarsen, klemmende kaken of wanneer het tandvlees zichtbaar is als iemand lacht. Volgens beroepsorganisatie KNMT kunnen tandartsen botox en fillers toepassen in het hoofd-halsgebied op voorwaarde dat zij aantoonbaar bekwaam zijn. 

 

De Nederlandse Vereniging Cosmetisch Geneeskunde (NVCG) is blij met de uitspraak van het Regionale Tuchtcollege. Catharina Meijer, voorzitter NVCG, zegt: ‘Heel fijn dat het nu helder is dat tandartsen zich hier niet mee bezig mogen houden. We willen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg tandartsen aanpakt.’ Zorginstituut Nederland werkt aan een kwaliteitskader. Daarin staat wie bekwaam is om welke cosmetische ingrepen uit te voeren.

 

Link: AD, Honderden botoxtandartsen spuiten op plekken waar ze dat niet mogen

Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Tandarts Tuchtrecht
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen