menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
18 juni 2019

Tekort aan doktersassistentes dreigt

Een tekort aan doktersassistenten dreigt. Vooral in Gelderland blijkt de nood voor doktersassistenten hoog, waarbij het tekort binnen twee jaar kan oplopen tot 92. De Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) waarschuwt dat als er niets gebeurt, praktijken hun deuren moeten sluiten. Dit scenario dreigt in de Ooijpolder deze zomer al.
Tekort aan doktersassistentes dreigt

Huisarts Frank Leurs een oproep op Facebook dat hij zijn praktijk in de Gelderse Ooijpolder de zomer misschien een paar weken moet sluiten, omdat hij zonder assistente zit. Niet alleen in de Ooijpolder ontstaat dit probleem, meldt dagblad De Gelderlander. Een huisartsenpost in Houten is door personeelsgebrek definitief gesloten. Uit prognoses van het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt dat het tekort aan doktersassistenten in Nederland in 2022 kan oplopen tot 600. In Gelderland zouden over twee jaar al 92 assistenten te weinig zijn, blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging Zorg en Welzijn.

 

Kwaliteit huisartsenzorg in gevaar

Het tekort aan assistenten brengt de kwaliteit van de huisartsenzorg in gevaar, aldus Kees Gillis, voorzitter van de NVDA. Hij geeft aan dat de assistente het eerste aanspreekpunt is als de patiënt contact opneemt met de huisarts. De assistent bepaalt of, en zo ja welke, aandacht een patiënt nodig heeft. Als de poortwachter wegvalt, heeft de zorg een probleem. Gillis geeft verder aan dat doordat de werkdruk op overgebleven assistenten toeneemt, het mogelijk is dat de patiëntveiligheid in geding komt.

 

Oorzaken tekort assistenten

Volgens Gilles wordt het tekort aan assistenten veroorzaakt door drie factoren: Een gebrek aan stageplaatsen voor assistenten in opleiding, de hoge werkdruk voor actieve assistenten en de keuze van (mbo-)afgestudeerde assistenten voor een vervolgstudie op hbo-niveau. Hij stelt dat het beroep aantrekkelijk gemaakt moet worden, want de nood is volgens hem hoog.

 

Bron: De Gelderlander, Sluiting praktijken dreigt door tekeort doktersassistentes


Foto van Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Huisarts Assistent
Gerelateerde artikelen
Open modal