menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
23 juli 2019

Tekort doktersassistenten en praktijkondersteuners stijgt

De verwachting is dat de komende vijf jaar het tekort aan doktersassistenten en praktijkhouders in de huisartsenzorg stijgt. De reden is dat veel personeel met pensioen gaat. Daarnaast groeit het aantal 75-plussers onder de patiënten, waardoor de vraag om zorg groter wordt. Dat meldt Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH).
Tekort doktersassistenten en praktijkondersteuners stijgt

De komende vijf jaar zullen veel regio’s te maken krijgen met een stijging van het tekort aan doktersassistenten en praktijkondersteuners. Zo verwacht Flevoland een tekort van 109 doktersassistenten en 78 praktijkondersteuners. In Friesland gaat het om 108 doktersassistenten en 124 praktijkondersteuners. Dit blijkt uit gegevensverzameling van Nivel en Prismant in opdracht van SSFH.

 

Stijging 75-plussers

In alle regio’s stijgt het aantal 75-plussers. In Zuid-Limburg gaat het om een stijging van 17 procent en in Noord-Holland-Noord om 34 procent. In Flevoland ligt dit percentage het hoogst met 36 procent. Deze groep heeft vaak meerdere zorgvragen en blijft langer thuis wonen, waardoor het beroep op de huisartsenzorg groeit en de werkdruk stijgt.

 

Tekorten

De ongeveer 5000 huisartsenorganisaties in Nederland hebben circa 31.000 doktersassistenten, praktijkondersteuners, triagisten, praktijkmanagers, verpleegkundig specialisten, HR-functionarissen en administratief medewerkers in dienst. Van die huisartsenorganisaties ervaart 23 tot 53 procent nu al tekorten.

 

Oplossingen

Om het stijgend tekort aan personeel aan te pakken, werken huisartsenpraktijken aan een andere verdeling van taken tussen verschillende functies en gerichte werving van personeel. Ook willen zij e-consult en zorg op afstand aanbieden om de tekorten aan te pakken. Daarnaast ontstaat er meer regionale samenwerking, aldus Petra Portengen, voorzitter SSFH.  

 

Bron: SSFH, Oplopende tekorten aan doktersassistenten en praktijkondersteuners in de huisartsenzorg

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Praktijkondersteuner
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal