menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
5 december 2017

Grote zorgen KNGF om afnemende dekking fysiotherapie

Het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) waarschuwt voor de sterk afgenomen dekking voor fysiotherapie. Met uitzondering van CZ hebben alle zorgverzekeraars het aantal behandelingen voor fystiotherapie verlaagd.
Grote zorgen KNGF om afnemende dekking fysiotherapie

Niet alleen het aantal behandelingen, ook het bedrag dat maximaal vergoed kan worden is verlaagd. De premies daarentegen zijn bijna allemaal verhoogd.Volgens het KNGF zijn er teveel hindernissen voor mensen die veel fysiotherapie nodig hebben , zo schrijft EZ Press. Voorbeelden van deze hindernissen zijn: medische selectie, behandelindex en hoge premies. Dit maakt de toegang tot voldoende fysiotherapie voor bijvoorbeeld reumapatiënten en patiënten met hartfalen veel moeilijker. Uit onderzoek van bureau Ruigrok blijkt dat 56 procent van de ondervraagden weken of langer dan een maand met pijnklachten rondloopt.


Informatiepakket

Het KNGF heeft al haar 19.000 leden een informatiepakket toegestuurd. In dit pakket bevindt zich informatie over de aanvullende verzekeringen waarin fysiotherapie gedekt wordt. Met dit informatiepakket wil de vereniging de leden wijzen op de verminderde dekking in de huidige verzekering. Hiervoor gebruikt de vereniging een slogan: ‘Fysiotherapie verzekeren? Dat gaat zomaar niet! Daarmee wijst het informatiepakket op de hindernissen die verzekeraars inzetten om de toegang tot fysiotherapie met onbeperkte vergoeding moeilijker te maken.


Behandelindex

Een van de hindernissen waar het KNGF iets aan wil doen is de zogenaamde behandelindex, die sommige verzekeraars nog altijd gebruiken. Als de fysiotherapeut boven het gemiddeld aantal behandelingen komt dat door de verzekeraar is vastgesteld, krijgt hij een lagere vergoeding voor de daarop volgende behandelingen. De patiënt wordt volgens het KNGF op het verkeerde been gezet, doordat de patiënt dacht voor meer behandelingen verzekerd te zijn. 

Bron: EZPrezz
Geplaatst door: Laura Vliek Laura Vliek
Stagiaire

Lees meer over:
KNGF CZ Fysiotherapie
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen