menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
6 maart 2019

Toestemming huisarts overbodig bij aanvraag hulpmiddelen voor thuis

Huisartsen hoeven geen handtekening meer te zetten bij de aanvraag voor zorghulpmiddelen. Dit hebben Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en beroepsvereniging Verzorgenden en Verpleegkundigen (V&VN) afgesproken. Wijkverpleegkundigen schrijven vanaf nu zelf hulpmiddelen voor.
Toestemming huisarts overbodig bij aanvraag hulpmiddelen voor thuis

Voorzitter Marjolein Zilverentant van de V&VN-vakgroep Wijkverpleging is blij dat deze toestemmingsaanvraag van de baan is: ‘Dit was nou echt onnodige administratie, ook voor huisartsen.’ Zij benoemt dat samenwerking als het gaat om inhoud erg belangrijk is, maar dat wijkverpleegkundigen zelf de expertise in huis hebben om te beoordelen wat er nodig is rondom het bed.

 

Petra van Holst, algemeen directeur van ZN is blij dat de beslissing samen met V&VN hebben genomen, zodat zorgverleners zich kunnen richten op het verlenen van zorg. ‘Samen met V&VN hebben we deze paarse krokodil voor wijkverpleegkundigen lek geprikt.’

 

Paarse krokodil

Eind januari ging de Zwolse huisarts Marco Blanker viral met zijn tweet over een stempel van een paarse krokodil. Met deze stempel wilde hij de administratieve last onder huisartsen aan de kaak stellen. Volgens hem staat de aanvraag voor hulpmiddelen hoog in de lijst van irritaties onder huisartsen.

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur

Lees meer over:
Huisarts
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen