menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
30 augustus 2018

Tuchtcollege: 'Tandarts beëindigt behandelrelatie onzorgvuldig'

Het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle stelde deze week een patiënt van een tandarts in het gelijk. Volgens de klaagster handelde hij onzorgvuldig bij het beëindigen van hun behandelrelatie. "Hij heeft me uit de praktijk gezet".
Tuchtcollege: 'Tandarts beëindigt behandelrelatie onzorgvuldig'

De klaagster was sinds 2005 jaren patiënt in de praktijk van verweerder. Ze had meerdere keren per jaar contact met de tandartsenpraktijk, onder meer vanwege protheseklachten. Vanaf 2007 werden over en weer afspraken gemaakt voor restauratie, echter werden deze steeds afgezegd, mede door verkoudheid en verhindering. In 2008 schreef de tandarts in zijn dossier dat hij geprobeerd had een afspraak te maken, maar dat dit erg lastig bleek.

 

"Verschillende datums genoemd ze kon steeds niet, te druk, of ze was weg had ook een agenda na ± 5 min eindelijk een afspraak kunnen maken. Mevrouw meegedeeld dat ik de behandelrelatie om persoonlijke redenen wens te stoppen. Mevrouw is boos en vindt dat ik dat ook wel door de telefoon had mee kunnen delen. Ze had zich de hele dag al lopen haasten. Ik heb het gesprek helemaal bij mijzelf gehouden en niet over haar uitgewijd."

 

Klaagster heeft op 28 oktober 2011 een klacht ingediend bij de centrale klachtencommissie van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) tegen verweerder betreffende de beëindiging van de behandelingsovereenkomst. Deze klacht is op 5 oktober 2012 door de centrale klachtencommissie van de NMT gegrond bevonden.


Beloftes van verweerder

Hierop schreef de tandarts dat hij zich ervan bewust is dat het niet zorgvuldig is geweest om zijn patiënte op 11 februari 2008, terwijl ze voor een controle-afspraak kwam, mede te delen dat hij niet meer zou behandelen:

 

Mocht ik in de toekomst nog eens worden geconfronteerd met een vergelijkbare situatie, dan zal ik met name:

- herhaaldelijk meningsverschillen over de behandeling bespreken, de mogelijke consequenties meedelen (eindigen van de behandeling) en dat ook noteren in het dossier;

- en als ik uiteindelijk zal moeten besluiten de behandelrelatie te beëindigen een redelijke termijn in acht nemen;

- de mededeling schriftelijk bevestigen met vermelden van de reden;

- noodzakelijke hulp verlenen;

- en hulp bieden bij het zoeken naar een andere tandarts.


Het college verklaarde de klacht vorige week gegrond zonder aan verweerder een maatregel op te leggen. De hele uitspraak leest u hier.

Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie
Gerelateerde artikelen