menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
29 oktober 2018

‘Vind de juiste balans tussen systemen en de kracht van uw medewerkers’ 

Systemen, regels en protocollen zijn er om ons werk makkelijker en beter te maken. Maar nogal eens overschaduwen systemen het plezier in het werk of erger nog, houden ze de professional af van het leveren van goede zorg. Marius Buiting onderzoekt dit spanningsveld en vertelt erover tijdens Praktijk Anno Nu.
‘Vind de juiste balans tussen systemen en de kracht van uw medewerkers’ 

“De hulpmiddelen die er zijn om de praktijkorganisatie in goede banen te leiden, zijn niet het doel op zich. Het is belangrijk dat ondernemers en hun medewerkers het einddoel van de praktijkvoering voor ogen houden. En dicht bij de bedoeling van de organisatie blijven”, vertelt Buiting. Hij is co-auteur van de bestseller ‘Verdraaide organisaties’ en directeur van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn. Daarnaast is hij al 25 jaar als adviseur werkzaam op het terrein van kwaliteit van zorg, onder meer als president van de European Society for Quality in Healthcare en is hij hij onder meer lid van Provinciale Staten van de provincie Utrecht, lid van het Nationaal Bestuur van De Zonnebloem en voorzitter van de Beweging van Barmhartigheid. 

 

Zijn interesse voor het optimaliseren van organisaties, komt mede voort uit zijn achtergrond in de topsport. “Van oorsprong kom ik uit een familie met een juridische achtergrond. Zelf studeerde ik geneeskunde en deed ik aan topsport. Hier leerden we drie leerprincipes.  


  1. Matching: kies het spel (oftewel organisatiemodel) dat bij je past.   
  2. Vraag je aan het einde van de dag af wat er beter kan. Vaak hoor ik (zorg)ondernemers zeggen dat ‘ze allemaal zinloze dingen doen’, mijn simpele antwoord daarop is: ‘Stop er dan lekker mee’.
  3. We leren op school al dat afkijken absoluut niet mag. Maar waarom niet? Zeker als de buurman iets beter doet dan jij, loont het juist om de kunst af te kijken.”    

Buiting heeft een helder beeld bij het soort ondernemers waar hij tijdens Praktijk Anno Nu voor spreekt. “Naar mijn idee hebben tandartsen de praktijkorganisatie beter met de bedrijfsvoering geïntegreerd dan andere artsen. Dit komt voort uit de opleiding. Waar bij de Tandheelkunde ook aandacht wordt besteed aan ondernemerschap, administratie en technologische ontwikkelingen.”  

 

Volgens Buiting is het de kunst om de juiste balans te vinden tussen de kracht van uw medewerkers en de systemen (protocollen, afspraken et cetera).  Tijdens Praktijk Anno Nu op zaterdag 8 december geeft hij dan ook handige tools die u helpen deze balans te vinden. Als u de systemen als middel ziet en de bedoeling van de organisatie weer centraal staat, hebben u en uw medewerkers weer meer plezier in het werk en functioneert uw praktijk optimaal.   


 

Meer informatie & aanmelden via  www.praktijkannonu.nl   

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen