menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
15 februari 2018

‘Weet waar winst te boeken is, ook als zorgverlener’

Ook als de prioriteit ligt bij het verlenen van zorg, moeten ondernemers weten waar op financieel gebied voordeel en winst te boeken is", vindt Krijn van Veen van AAVV Belastingadviseurs. Hij geeft 5 tips voor (startende) zorgondernemers.
‘Weet waar winst te boeken is, ook als zorgverlener’

“Wanneer je net in de startblokken staat om een zorgonderneming te beginnen of over te nemen, komt daar heel wat bij kijken”, weet Van Veen. “Wij hebben ons daarom gespecialiseerd in het ondersteunen van medici bij het op orde houden van de financiële huishouding. 60% van ons klantenbestand bestaat uit zorgverleners. "We kijken niet alleen naar het verleden maar ook vooruit. Zeker voor starters is het van belang om naar de toekomst te kijken, als waarnemend arts of als arts in opleiding ben je iets moois aan het opbouwen voor later. Daar investeer je in, dus dat moet je wel slim aanpakken." 


Trek startkosten eraf 

Bent u onlangs met uw onderneming gestart? Houd vanaf het begin goed bij welke kosten u als starter maakt voor uw onderneming en bewaar alle onderliggende stukken. De kosten die u voor uw onderneming maakt in de vijf jaar voordat u door de Belastingdienst daadwerkelijk als ondernemer wordt aangemerkt, komen in dat eerste jaar als ondernemer in aanmerking voor aftrek.

 

Willekeurige afschrijving op investeringen

In een aantal gevallen mag u als startende ondernemer willekeurig afschrijven op uw investeringen tot zelfs 100%. U mag dus zelf bepalen hoe en wanneer u een bedrijfsmiddel afschrijft. Door gebruik te maken van deze regeling boekt u een liquiditeits- en een rentevoordeel omdat u over het jaar dat u meer afschrijft minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

 

Inbreng van een bestaande onderneming in een bv

In de praktijk gaan startende ondernemers niet altijd direct ondernemen in een bv. Vaak wordt gestart met een persoonlijke onderneming, zoals de eenmanszaak. Er zijn namelijk voor ondernemers in de inkomstenbelasting naast de MKB-winstvrijstelling, diverse aftrekposten die niet gelden voor de bv. Dat zijn bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de oudedagsreserve. Als de onderneming groeit, kan een bv om meerdere redenen aantrekkelijk worden. Dan kan de ondernemer besluiten om de persoonlijke onderneming alsnog in te brengen in een bv. Dat kan op twee manieren: de fiscaal ruisende inbreng en de fiscaal geruisloze inbreng.

 

Nog even door met uw privé-auto?

Stel, u heeft recentelijk besloten een onderneming te starten. Dan moet u nu voor het een beslissing nemen over een auto. De eerste vraag daarbij is: “Wilt u of moet u meteen een (bijna) nieuwe auto kopen of heeft u in privé nog een auto die u gaat gebruiken?” Uiteraard staat uw persoonlijke en/of zakelijke voorkeur voorop. Wilt u daarnaast rekening houden met de fiscale aspecten dan is een juiste afweging voor u van belang. (Meer informatie is te lezen in onze AAVV – app kennisbank Auto en Fiscus.) U heeft al een auto, wat nu? Als u een auto, die uw eigendom is, wilt onderbrengen in uw onderneming of bv, dan kan dat. Houd er dan wel rekening mee dat de Belastingdienst kritisch zal meekijken naar de waarde die u hiervoor aan de auto toekent. Men gaat er al snel van uit dat u een voordeel behalen wilt.

 

Eerst even tot 1.225 tellen!

Hoeveel uren u maakt binnen uw onderneming is van groot fiscaal belang. Het kan letterlijk om vele duizenden euro’s gaan (en soms zelfs om tienduizend euro’s) of u op jaarbasis de 1.225 uren haalt. Maar wat telt mee en wat niet? Daarover heeft het Gerechtshof een belangrijke beslissing genomen. Want die bepaalde dat ook de uurtjes die u maakte in de periode voorafgaande aan de start van een onderneming meegeteld mogen worden. En dat kan net voldoende zijn om de drempel te halen!

 

Tot slot: neem de tijd 

Voorbereiden kost vaak meer tijd dan u denkt. Denk aan de tijd doorgebracht bij de bank (financiering), belastingadviseur, accountant en notaris. Denk verder eens aan uw bezoekjes aan de fiscus, Kamer van Koophandel, lezingen, het opstellen van een ondernemingsplan en noemt u maar op.  

Op de hoogte via de app

Met digitale hulpmiddelen helpt AAVV het inzicht voor (startende) zorgondernemers te vergroten. “We hebben een rekentool ontwikkeld waarmee zorgverleners zelf inzicht hebben in financiële gegevens, zoals kosten en omzet”, zegt Van Veen. “Via onze AAVV-app krijgen ze daarnaast iedere maand tips via onze kennisbank personeel, rechtspersonen en auto & fiscus  om de financiële zaken op orde te houden.”


AAVV Belastingadviseurs adviseert en ondersteunt (startende) zorgondernemers bij de jaarrekening, boekhouding, administratieve en fiscale zaken. Ook de volledige administratie kunt u aan AAVV uitbesteden. Daarnaast geven de belastingadviseurs de prognose voor de toekomst en bijpassend financieel advies. Meer info www.aavv.nl

Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie
Gerelateerde artikelen