menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
14 december 2015

Wetswijziging stelt alternatieve genezers onder toezicht

Een wetswijziging maakt het mogelijk alternatieve genezers net als reguliere artsen te controleren op kwaliteit, dat meldt het Algemeen Dagblad. Iriscopisten, chiropractors en homeopaten die over de schreef gaan, kunnen vanaf 1 januari worden beboet of gesloten door de inspectie.
Wetswijziging stelt alternatieve genezers onder toezicht

Tot op heden konden cosmetisch chirurgen en alternatieve genezers niet worden aangepakt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Vanaf 2016 kan dat dus wel. Dat betekent dat zo'n 40.000 aanbieders van zulke zorg onder toezicht van de inspectie komen te staan, net als reguliere artsen en verpleegkundigen. Medische missers moeten zij voortaan melden en ontevreden klanten kunnen terecht bij een klachtenfunctionaris.

 

"Veel mensen maken gebruik van alternatieve geneeswijzen," licht zorgminister Edith Schippers de nieuwe regels toe aan het AD . " Ik vind het daarom van groot belang dat patiënten meer rechtszekerheid krijgen, een klacht kunnen voorleggen aan een klachtenfunctionaris en kunnen zeggen: ik ben onjuist behandeld.'' 

 

Vereniging tegen de Kwakzalverij

De Vereniging tegen de Kwakzalverij ziet niets in de nieuwe wetgeving. Patiënten krijgen volgens voorzitter Cees Renckens ten onrechte een veilig gevoel als de alternatieve genezer kan zeggen dat hij wordt gecontroleerd door de inspectie. De minister vindt dat het uitbreiden van de rechten van de patiënt en mogelijkheden van de inspectie juist nodig zijn voor goede handhaving. "Het is niet uit te leggen dat alternatieve genezers niet zijn aan te pakken als er dingen misgaan."

bron: AD
Geplaatst door: Susanne Morren Susanne Morren
Redactie
Gerelateerde artikelen