menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
30 januari 2019

'Wij zijn de zorg, dus laten we de zorg vormgeven zoals wij denken dat het moet'

Harry Geurkink, spreker tijdens Fysiopraktijk Anno Nu, haalde zijn master fysiotherapie aan de universiteit van Leuven, toen dat in Nederland nog niet mogelijk was. Ondertussen zijn we meer dan 20 jaar verder en is hij eigenaar van een grote fysiotherapiepraktijk in Zevenaar. En dat niet alleen. Omdat hij geloofde in de kracht van positive vibes besloot hij samen met Hans ten Bosch de is gebleken succesvolle coöperatie Fysiocare Zuid-Oost Gelderland op te richten.
'Wij zijn de zorg, dus laten we de zorg vormgeven zoals wij denken dat het moet'

Onder het motto ‘een goede buur is beter dan een verre vriend’ werd coöperatie Fysiocare opgericht. “Wij zijn vergelijkbaar met een klein dorp waar verandering mogelijk is. Samen met 26 fysiotherapiepraktijken in Zuid-Oost Gelderland proberen we de problemen die onder fysiotherapeuten heersen op te lossen. Dat doen we niet door te klagen, maar door alternatieven te verzinnen.”

 

Communicatie

Zo kwam het dat Geurkink en Ten Bosch opeens met zorgverzekeraar Menzis aan tafel zaten om te bespreken hoe het anders kon. Stap één was de afschaffing van audits door externe partijen. “Wij communiceren met elkaar door te luisteren naar elkaars belangen. Dit doen we binnen onze eigen praktijken, binnen de coöperatie, maar ook met partijen, zoals Menzis. Wij zien hun niet als de vijand, maar als gesprekspartner.” Door deze positieve insteek heeft Geurkink meerdere successen behaald, waardoor de tarieven hoger zijn en de administratiedruk lager.

 

Gezamenlijke database

Een voorbeeld dat Geurkink geeft, is de database die zij als Fysiocare hebben gecreëerd. “Waarom heeft de ene fysiotherapeut 10 behandelingen nodig voor een revalidatieproces, terwijl de andere fysiotherapeut dit in 7 behandelingen kan? Door ons database hebben we inzicht in alle cijfers uit de regio en kunnen we elkaar controleren, discussiëren en evalueren. Als blijkt dat bij de ene fysiotherapeut vooral bejaarden uit het verzorgingstehuis van tegenover komen en bij de andere fysiotherapeut in de nieuwbouwwijk vooral jongvolwassenen uit diezelfde wijk, dan kun je uitleggen waarom je doet wat je doet.” Hierdoor werken de fysiotherapeuten in Zuid-Oost Gelderland met meer plezier en samen met de zorgverzekeraar. Door transparant en helder te communiceren over hun behandelingen, wordt de kans op fraude en excessen kleiner.

 

Kennis delen

En nu is de volgende fase aangebroken. “We hebben bewust gekozen tijdens het proeftraject niks naar buiten te brengen, maar nu zijn we zover: we willen kennis delen en mensen leren hoeveel effect het heeft om te leven met de filosofie dat je de wereld daadwerkelijk kunt veranderen door oplossingsgericht te kijken en vanuit je kracht te denken.” 

 

Fysiopraktijk Anno Nu

Leer denken zoals Harry Geurkink en ontdek je nieuwe, energierijke perspectief. Tijdens zijn workshop ‘’Het kan echt anders’’ op congres  Fysiopraktijk Anno Nu krijg je tools aangereikt die direct toepasbaar zijn binnen je eigen praktijk en regio. Ga naar  www.fysiopraktijkannonu.nl voor het hele programma en om u aan te melden.

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen