menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
26 november 2018

"Ik mag de boel verbinden op de PM Regiomiddag. Daar verheug ik me op"

Charlotte van den Wall Bake is onder andere dagvoorzitter van de PM Regiomiddag, maar wie is zij nog meer?

 

Oke, allereerst: wie ben je? Kun je wat over jezelf vertellen?

“Dat is een lastige vraag… ‘wie ben je?’ Ik ben mezelf, althans, dat probeer ik zo veel mogelijk te zijn, hoewel dat niet altijd even makkelijk is. Ik ben eigenwijs, behulpzaam, spontaan en ik luister naar mijn gevoel. Maar… je wilt vast ook weten dat ik in Amersfoort woon (in een heel gaaf Middeleeuws pand, namelijk het eerste ziekenhuis van Amersfoort) dat ik hier woon met Wim en Loukje (15), Wisse (18) en Stijn (22). Ik heb Communicatiewetenschap in Amsterdam gestudeerd en ben sinds ruim 15 jaar zelfstandig ondernemer.

 

En, ik denk dat anderen net zo nieuwsgierig zijn naar je achternaam als ik. Vertel!

“Ooit waren er drie broers Bake, waarvan er eentje trouwde met een mevrouw van den Wall, sindsdien is dat ‘van den Wall Bake’ geworden. Velen spreken het door de dubbele l uit als het Engelse woord voor muur. Maar het is gewoon op z’n Nederlands: je spreekt het uit als wal. Niet heel spannend, wel heel onpraktisch omdat iedereen het altijd verkeerd uit spreekt en probeer maar eens een hotelreservering te maken in het buitenland. Dan weer sta ik bij de ‘V’ van Van, dan weer bij de ‘W’ van Wall en dan weer bij de ‘B’ van Bake, en er zijn zelfs heel snuggere mensen die me bij de ‘C’ van Charlotte plaatsen. Ook schrijft men er graag een streepje tussen, alsof de helft mijn meisjesnaam is. Nee hoor, het is allemaal van mezelf ;-) en ik ben trots op mijn naam, hoe onhandig soms ook.”

 

Je hebt je eigen bedrijf. Wat voor bedrijf heb je? Kun je ons wat meer vertellen?

“Ik heb een coachpraktijk. Ik begeleid vooral teams in de zorg met vraagstukken op het gebied van samenwerken, onderlinge communicatie en gedrag. Daar schrijf ik ook over in het magazine van MedischOndernemen (al sinds de aller aller eerste uitgave!!! Zo leuk), screef ik drie boeken over, waarvan één specifiek voor de tandheelkunde, één voor huisartsen en één voor medisch specialisten. Ook spreek ik regelmatig op congressen, geef ik trainingen en begeleid ik individuele coachvragen die met zelfvertrouwen, grenzen of zingeving te maken hebben.”

 

Hoe is het om ondernemer te zijn?

“De stap om zelfstandig ondernemer te worden is een van de beste beslissingen in mijn leven geweest. Het geeft me ongelofelijk veel energie en het voelt als een luxe om (bijna) alleen maar dingen te doen waar ik heel erg blij van word. Het enige wat ik niet leuk vind is de administratie en alles wat met blauwe enveloppen te maken heeft… Maar daar heb ik dan een accountant en een boekhouder voor. Het is belangrijk om alleen maar dingen te doen waar je goed in bent toch? ;-). Soms is het ook ingewikkeld: mijn agenda is krankzinnig druk en soms belt iemand met een vraag om een team te begeleiden en dan hoor ik de urgentie… maar dan zegt mijn agenda ‘nee’.  Ik ga meestal net zo lang door tot er een passende oplossing is gevonden.”

 

Wat vind je het leukst aan je werk?

“Het leukste aan mijn werk vind ik aan de ene kant, dat ik zo dichtbij mensen mag komen, en dat door het stellen van vragen mensen zelf tot inzicht komen. Ik kan heel erg goed luisteren en vind het belangrijk om mensen geen antwoorden in de mond te leggen. En aan de andere kant geniet ik er enorm van om mijn kennis te delen, door erover te schrijven en vooral door trainingen te geven of lezingen op congressen. De combinatie van luisteren en kennis delen geeft mij enorm veel energie. Het gaat beide om het in beweging zetten van anderen. Hoe mooi is dat?!”

 

Wat is je relatie tot de zorg?

“Dat is grappig, ik ben er toevallig in gerold omdat vanuit mijn achtergrond van het begeleiden van veranderingen en werk als HR manager werd gevraagd om een training te geven. Dat ging niet bijzonder goed, maar toch werd ik gevraagd om het weer te doen en om te gaan schrijven over communicatie in de zorg. Dit is gaandeweg gegroeid tot bijna 80% zorg-opdrachten. Ik voel me inmiddels als een vis in het water tussen de zorgprofessionals, weet doorgaans goed wat er speelt en hoe complex het onderling kan zijn. Daar smul ik van, als het makkelijk zou zijn… dan kak ik in, verlies ik mijn lol en ben ik ook minder goed in wat ik doe.”


Wat is je relatie tot praktijkmanagers?

“Ik heb jarenlang praktijkmanagers opgeleid en omdat ik heel veel in praktijken over de vloer kom, kan ik me goed verplaatsen in de rol van een praktijkmanager. Ik zeg wel eens dat PM’s de meest ondankbare functie in een praktijk hebben omdat ze tussen zoveel vuren en belangen in staan. Ik vind het fijn om hen daar in te steunen, zodat ze leren hoe ze zichzelf beter staande kunnen houden en met meer lol en energie hun functie kunnen uitoefenen.”

 

Hoe vind je het om dagvoorzitter en spreker te zijn op de PM Regiomiddagen?

“Ik vind de regiomiddagen een heel leuk initiatief, zo is de club mensen kleiner en kun je echt goed contact maken met elkaar en van elkaar leren. Ik vind het leuk om een bijdrage leveren aan dit evenement en ik ben blij dat Medisch Ondernemen open staat voor mijn feedback. Dat is echt lekker samenwerken. En tsja, dagvoorzitter op de PM Regiomiddag is dan de kers op de taart. Ik ben tot nu toe op alle Praktijkmanager netwerkdagen geweest, workshops gegeven, speeddates gedaan en lezingen en nu… mag ik de boel ook aan elkaar verbinden. Daar verheug ik me op!”

 

Wat is het belangrijkste wat je praktijkmanagers mee wilt geven voor in hun functie?

“Zorg dat je ongelofelijk goed weet wat er van je wordt verwacht en dat dat ook iets is wat jij kunt en wat jij wilt. Zodra er bij jou, de praktijkhouder en/of het team onduidelijkheid over is, dan gaat het gegarandeerd mis en kost je dat bergen met energie en tijd.”

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen