menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
5 februari 2020

Minister Bruins: ‘Mondgezonde generatie vergt samenwerking van veldpartijen’

Het is belangrijk dat kinderen naar de mondzorgverlener gaan en zorgverleners binnen en buiten de mondzorg dienen samen te werken om dit te bereiken. Het is wel de taak aan de ouders om zelf met hun kinderen naar de tandarts te gaan. Dat schrijft minister Bruins in een brief aan de Tweede Kamer over mondzorg voor jeugd.
Minister Bruins: ‘Mondgezonde generatie vergt samenwerking van veldpartijen’

Samenwerken aan mondgezondheid van de jeugd tussen zorgverleners binnen én buiten de mondzorg, noemt de minister belangrijk. Het accent dient te liggen op preventie, iets dat op dit moment wordt onderzocht binnen het zogeheten ambitietraject voor de mondzorg. Dezelfde boodschap komt naar voren in het plan ‘Nederland naar een mondgezonde generatie’, dat voortkomt uit de Ronde Tafel Mondzorg van het Zorginstituut Nederland.

 

Drie lijnen van maatregelen

Minister Bruins schetst in zijn brief drie lijnen van maatregelen om meer kinderen naar de mondzorg te krijgen, zoals gevraagd in de aangenomen motie van de Tweede Kamerleden Raemakers (D66) en Van den Berg (CDA).

 

Lijn 1: De dagelijkse zorg voor het gebit verbeteren

Lijn 2: De zorg meer richten op preventie dan curatie

Lijn 3: Helpen de weg te vinden naar de (mond)zorgverlener

 

Ouders actief informeren

In de brief bespreekt Bruins een reeks maatregelen om zorgmijding tegen te gaan. Een van de maatregelen is het actief informeren van ouders van jonge kinderen over de vergoeding van mondzorg voor kinderen vanuit het basispakket. Ook gaan verzekeraars acties ondernemen om ouders actief te informeren. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) moet ze hierbij begeleiden. Minister Bruins wil daarover op korte termijn meer duidelijkheid, zodat verzekeraars verder kunnen met hun activiteiten.

 

Haal- en brengservice goed alternatief

Hoewel Bruins benadrukt dat de voorkeur uitgaat naar ouders die hun kinderen zelf brengen, ziet hij de haal- en brengservice als een goed alternatief voor wijken waar veel kinderen niet naar de mondzorgverlener gaan. Bruins schrijft: ‘In deze wijken kan de mondzorg worden bevorderd via instellingen voor Jeugdtandverzorging. Voor het bereiken van deze zorg bestaat er een haal- en brengservice die via de basisverzekering kan worden vergoed.’ (zie ook: JTV Mondzorg: 'Arnhem laat een op de vijf kinderen links liggen qua mondzorg')

 

Voldoende tandartsen en mondhygiënisten

Ten slotte wijst Bruins op het thema ‘capaciteit bij tandartsen en mondhygiënisten’. Het Capaciteitsorgaan bracht op 18 december 2019 haar rapport , met een advies van 330-370 plaatsen voor de opleiding mondzorgkunde en 308-320 plaatsen voor tandheelkunde. Het ministerie van VWS en OCW zijn hierover nog in overleg.

 

Bekijk hier de brief.

 

Bron: KNMT, Bruins: betere mondgezondheid jeugd vraagt aandacht álle zorgverleners

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal