menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
6 maart 2019

Praktijkmanager versus praktijkhouder: 'We hebben gewoon een heerlijk team'

In deze rubriek vertellen de praktijkmanager en de praktijkhouder uit eenzelfde praktijk over hun ervaringen binnen de praktijk. Dit keer zijn Jos Deurloo en Kira Schouten van het Centrum voor tandheelkunde De Kiezel aan het woord.
Praktijkmanager versus praktijkhouder: 'We hebben gewoon een heerlijk team'

Praktijkhouder: Jos Deurloo

Praktijkhouder sinds: 2011

Naam praktijkmanager: Kira Schouten

Praktijkmanager sinds: 2012

Naam praktijk: Centrum voor tandheelkunde De Kiezel

Plaats: Noord-Scharwoude


Wat vindt u zo leuk aan uw vak?

Jos: “Naast tandarts ben ik implantoloog en hierin geef ik les op locatie. Het liefst sta ik de hele dag aan de stoel en houd ik me zo min mogelijk bezig met de andere zaken er omheen. We zijn dan ook nog op zoek naar een zesde tandarts in onze praktijk die praktijkeigenaar zou willen worden bij ons.”

 

Kira: “Ik heb een breed takenpakket, maar geen specifieke favoriete taak. Juist die afwisseling maakt mijn vak zo leuk. Van oorsprong ben ik Arbeidsorganisatie psycholoog, maar mijn ouders komen uit het tandartsenvak, daar ben ik ooit begonnen als assistente en dus was deze keuze een logische stap.”

 

Wat is een grote uitdaging voor de praktijk?

Jos: “Het is soms lastig om de tijd te vinden om echt in grote lijnen onze koers te bepalen. We zijn zo druk met de patiëntenbehandeling dat dat er gewoon bij in schiet.”

 

Kira: “Onze ruimte is daarnaast beperkt op dit moment. Onze kleedruimte is meer een grote en overvolle kast en mijn kantoor bevindt zich in de kantine. Gesprekken met patiënten vinden nu plaats in de behandelkamer. Een aparte spreekkamer staat dus hoog op ons wensenlijstje.”

 

Wat is de grote kracht van de praktijkmanager?

Jos: “Ze regelt alles. Ik kan alles aan haar overlaten. Buiten de financiële zaken houd ik me het liefst niet bezig met ‘bijzaken’ als personeelsadministratie, planningen en roosters. Dit kan ik met gerust hart aan Kira overlaten.”

 

Wat is de grote kracht van de praktijkhouder?

Kira: “Jos houdt misschien niet van ‘bijzaken’ als administratie, toch weet hij alles. Hij zit overal bovenop, misschien een beetje een controlfreak. Wanneer wij bezig zijn met de administratie en hij ziet de naam van een patiënt, weet hij precies over wie het gaat en wat er aan de hand was.”

 

Zijn er weleens onderlinge discussiepunten?

Jos: “In het begin heb ik wel eens moeten zeggen wat in deze praktijk vooral niet de bedoeling is. We begonnen de dienst bijvoorbeeld met te weinig ingeroosterde medewerkers. Maar dat hoef ik ook maar één keer te zeggen, daarna gebeurt zoiets niet meer. Kira regelt alles.”

 

Kira: “Duidelijkheid over de taakverdeling. Ik moet goed aangeven dat ik dingen regel en dat het dan ook zo gebeurt. Jos laat mij nu gewoon mijn zaken regelen, hij laat het volledig aan me over. Dat vertrouwen heb ik bij voorgaande werkgevers soms gemist en dus is dit een heel fijne samenwerking voor mij.”

 

Wat is de trots van de praktijk?  

Jos: “We zijn erg patiëntgericht en betrokken, patiënten rijden om voor behandelingen bij ons. Wij gebruiken moderne technieken en middelen, daarnaast hebben wij soms vernieuwende ideeën die patiënten nog verder kunnen helpen.”

 

Kira: “We hebben gewoon een heerlijk team. Is er iemand ziek? Dan meldt iemand zich spontaan via Whatsapp om de dienst over te nemen. Alle medewerkers zijn erg betrokken, het zijn echt hún patiënten waar ze voor klaar willen staan.”

 

Geschreven door Janneke Olthof

MedischOndernemen Magazine 01-2018

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen