menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
4 april 2019

Recensie Gedoe management. Gedoe is pas gedoe als jij er gedoe van maakt

‘Gedoemanagement’ beschrijft wat gedoe is gezien vanuit de neurowetenschap. Schrijver Frank Schurink legt het fenomeen uit op een begrijpelijke, humoristische manier, en dat begint al bij de ondertitel: ‘Gedoe is pas gedoe als jij er gedoe van maakt’. Praktijkmanagers kunnen baat hebben bij dit boek, schrijft Barbara van der Paardt.
Recensie Gedoe management. Gedoe is pas gedoe als jij er gedoe van maakt

Rood en groen brein

‘Gedoemanagement’ bevat 19 korte hoofdstukken en verduidelijkt de inhoud met grappige tekeningen en foto’s van ons brein. Een mens heeft altijd te maken gedoe, daar kunnen we niets aan veranderen, stelt Frank Schurink. We kunnen er echter wel wat mee doen. Iedereen die interesse heeft in neurologie en menselijk gedrag raad ik dit boek aan. In het eerste deel van het boek legt Schurink uit wat gedoe is en hoe we de knop kunnen omzetten. De schrijver verdeelt ons brein in een ‘rood brein’ en een ‘groen brein’. Het rode brein is onze automatische piloot. Deze staat altijd aan, daar hoeven we niet over na te denken, veel hersenverbindingen zijn vast opgeslagen.

 

Ons groene brein is ons creatieve brein, levert inspiratie op, leidt tot actie en maakt nieuwe hersenverbindingen aan. Volgens de schrijver zitten we óf in ons rode brein óf in ons groene brein, maar het kan nooit tegelijkertijd. Als er sprake is van ‘gedoe’ zitten we in ons rode brein, stelt Schurink. Omdat dit onze automatische piloot is, zitten we vast in ons denken. Om in je groene brein te komen moet de knop worden omgezet. Het tweede deel geeft verdieping bij het onderwerp ‘gedoe’. Het bevat een tiental leuke oefeningen en veel relativeringen zoals: ‘Heb je een brein, dan heb je gedoe’ en ‘Gedoe is pas gedoe als jij er gedoe van maakt’.

 

'Alle praktijkmanagers hebben baat bij dit boek'

De titel van dit boek raakte me meteen. Waarschijnlijk ook logisch, omdat wij allemaal gedoe ervaren. ‘Gedoemanagement’ is zeer toegankelijk, humoristisch en bovendien zonder pretenties geschreven. Gedoe ervaren kost veel negatieve energie, maar de nuchtere manier waarop Frank Schurink het verschijnsel uitlegt, maakt je problemen meteen minder erg. Door de vele leuke illustraties en voorbeelden is het een boekje waar ik vrolijk van werd. Ik herkende in mijn praktijk meteen veel van wat ik had gelezen. Wat de schrijver in zijn inleiding schrijft klopt: ‘Lees het boek helemaal of haal eruit wat je interessant vindt.’ Dat kan beide. Omdat ik in mijn functie van praktijkmanager regelmatig iets gedoe vind en je blijkbaar niet zonder gedoe kunt, denk ik dat alle praktijkmanagers baat hebben bij het lezen van dit boek.

Geschreven door Barbara van der Paardt, praktijkmanager
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Praktijkmanager Gedrag Recensie
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen