menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
16 november 2016

Blog: Regiomiddag zet ons op scherp

Met mijn collega Esther reed ik maandag 7 november naar Zwolle voor de PM Regiomiddag. Het programma was veelbelovend, op de agenda stonden zeer actuele thema’s.
Blog: Regiomiddag zet ons op scherp

Maaike Straathof was aanspreekpunt in Zwolle en leidde de middag in goede banen. 

 

Er was aandacht voor zaken die komen kijken bij het opleiden van personeel binnen de praktijk en veranderende regelgeving rondom de VAR, de nieuwe klachtenregeling en de plicht om datalekken te melden. Belangrijke items waar we allemaal mee te maken hebben en heel nuttig om onder de loep te nemen. Wat doe je bijvoorbeeld in het geval van een datalek? En hoe veilig zijn de data van je praktijk eigenlijk? De ins en outs hiervan werden inzichtelijk gemaakt door het bedrijf Infomedics. Sinds 1 januari 2016 geldt de Meldplicht Datalekken en zijn we verplicht om een lek te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen College Bescherming Persoonsgegevens) en bij de getroffen cliënten.

 

Als praktijkmanagers zijn we van de meeste ins en outs wel op de hoogte. Maar de presentatie zet je toch wel even op scherp. Zo zijn we ook verantwoordelijk wanneer het lek plaatsvindt bij een derde partij die we inschakelen. Denk hierbij aan de softwareleverancier of een organisatie die de facturering voor de praktijk regelt. En wat te denken van de gratis wifi die in wachtkamers van veel praktijken beschikbaar is? Dat is een mooie service, maar het gaat meestal om een open wifiverbinding. Weleens aan gedacht dat de databestanden via een open wifiverbinding gemakkelijk gehackt kan worden? Belangrijk dus om de data van je praktijk adequaat af te schermen.

 

Het is prettig om op zo´n middag te kunnen peilen welke zaken je goed op orde hebt en welke dingen extra aandacht vragen. Het heeft ons getriggerd en op scherp gezet. Datzelfde gold bij de andere thema’s. 

 

De PM Regiomiddag heeft weer bewezen een mooi platform te zijn om elkaar te ontmoeten en om te peilen waar je als praktijk staat, in een snel veranderende wereld, waar regelgeving ingrijpend aan het veranderen is. Deze PM Regiomiddag was wat ons betreft goed georganiseerd, inspirerend, stimulerend en van toegevoegde waarde. 

 

Doris Post

Praktijkmanager Kliniek Tandheelkunde Sneek

www.tandartssneek.nl

Geplaatst door: Susanne Morren Susanne Morren
Redactie

Lees meer over:
Wkkgz Beveiliging
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen