menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
6 oktober 2020

Angst voor de praktijkmanager - waar komt die vandaan?

In mijn carrière als praktijkmanager heb ik al menig praktijk mogen begeleiden en ondersteunen. Ik gebruik bewust de woorden ‘begeleiden’ en ‘ondersteunen’, want dat is precies wat een praktijkmanager moet doen. Zij (of soms hij) is ervoor om de patiëntenstroom vlekkeloos te laten verlopen en het team waar nodig kracht te geven en te ondersteunen als die kracht verloren dreigt te gaan.
Angst voor de praktijkmanager - waar komt die vandaan?

De praktijkmanager is ondersteunend aan al het personeel in de praktijk. Daar horen ook de interieurverzorger en de stagiaire bij. Als manager beweeg je met je team mee, houdt feeling en het meest belangrijk: je stelt vragen en hebt een open houding. Wees nieuwsgierig en laat merken dat iedereen belangrijk is. Betrek je collega’s bij problemen en uitdagingen. Vraag ze om hun mening en doe er ook iets mee. Hang vooral niet de bitch uit!

 

Slecht imago

Te vaak kom ik in praktijken waar angst voor de praktijkmanager heerst. Waar komt dat slechte imago vandaan? Te vaak zijn er incompetente managers, omhoog geklommen in de organisatie, zonder te beschikken over de capaciteiten van een leidinggevende.  Wanneer ik als nieuwe praktijkmanager in een praktijk begin en uitleg dat ik veel op de werkvloer zal zijn - daar gebeurt het immers - wordt er menigmaal een traantje weggepinkt. Deze tranen zijn van pure opluchting. 'O gelukkig, je bent niet zo’n bitch als je voorganger!'

 

Geen ervaring of opleiding

Te vaak wordt er een teamlid gevraagd om praktijkmanager te worden. Ik begrijp dat heel goed. Deze persoon kent de organisatie en dus kan er lekker doorgewerkt worden. Zelden wordt er aan de toekomst gedacht van de praktijkmanager in spé of van het overige personeel. Stel je voor: van de een op de andere dag wordt je praktijkmanager. Gisteren zat je nog achter de balie en vandaag moet je leiding geven aan personen waarmee je altijd in hetzelfde team hebt gewerkt. Je hebt geen ervaring en geen opleiding. De eerste dag meldt zich een collega ziek. Je vraagt of iemand extra wil komen werken. Je ontvangt een nee. En dan?

 

Doe niet zo ‘bitchy’

Leiding geven, managen, coachen doe je niet zomaar even. Dat is een vak waarvoor je opgeleid moet zijn. De teams in praktijken worden steeds groter, wat van een manager de nodige kwaliteiten vraagt. Waarom doen veel praktijkmanagers dan zo ‘bitchy’, zo bitsig? Uit frustratie? Uit onkunde en onwetendheid? Wanneer je jezelf als manager boven het team plaatst, is er voor jou geen plaats meer in het team.

 

Koester je teamleden

Zorg ervoor dat je in contact blijft en oprechte belangstelling hebt. Onvrede of conflicten ontstaan vaak door een gebrek aan contact. Een conflict moet je als manager zien en voelen aankomen en dien je te allen tijde te voorkomen.  Maar wanneer je geen contact hebt, weet je dat niet. Iedereen verdient een plaatsje in het team en koester je teamleden. Blijf met ze in gesprek.  Maar ga nooit roepen of schreeuwen.

 

Creëer geen angst

Dat zijn slechts tekenen van onmacht. Bovendien maakt het de persoon tegenover je heel klein en onzeker. Je creëert angst met als gevolg dat je elk contact zult verliezen. Respect moet je verdienen. Wanneer je als praktijkmanager het gevoel hebt de controle te verliezen of vast te lopen, dien je dit op tijd aan te geven. Maak je problemen bespreekbaar. Niemand wordt in één dag praktijkmanager.

 

Maaike van der Mee is oprichter van de  Dutch Dental Academy, docent en praktijkmanager bij mondzorgpraktijken. Maaike schrijft blogs voor MedischOndernemen. Eerder verschenen de interviews:  Maaike van der Mee (Dutch Dental Academy): ‘Het opleidingsniveau in de tandheelkunde moet omhoog' en  Maaike van der Mee over ‘gezelligheid’ in het team: ‘Iedereen is belangrijk. Zeg dat hardop’

Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Gerelateerde artikelen

 

VERDER LEREN


Het PraktijkmanagersNetwerk organiseert voor beginnende en ervaren praktijkmanagers trainingen op maat. Bekijk het volledige programma op www.pmacademie.nl.

 

Meest gelezen