menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
29 juni 2020

Bloom-blog: En nu? Drie tips om veerkracht in je team te houden

De zorgsector heeft een heftige tijd achter de rug. Waarin zij ook liet zien waartoe zorgverleners in staat zijn. Teams bleken geweldig te kunnen samenwerken, er was saamhorigheid. Er werd constructief overlegd, gebrainstormd, geïmproviseerd. Je zou bijna denken dat een flinke crisis op zijn tijd nodig is voor goede samenwerking in je team. Bijna.
Bloom-blog: En nu? Drie tips om veerkracht in je team te houden

Renners en Remmers

In teams zie je twee coping mechanismen ontstaan als reactie op langdurige werkdruk. Sommigen gaan rennen, anderen gaan remmen.  Renners zetten keer op keer de schouders eronder en vergeten voor zichzelf te zorgen. Ze willen graag helpen en ze vinden het fijn om daar waardering voor te krijgen. De coronacrisis zorgde voor enorme waardering voor de zorg. Waardoor het voor veel zorgverleners vol te houden was om te rennen.


Remmers gaan begrenzen. Ook zij willen anderen graag helpen, maar niet ten koste van zichzelf. Ze werken bijvoorbeeld binnen de uren van hun contract en zijn kritisch over nieuwe ideeën. Ze kunnen flink assertief zijn en mopperen over het werk.  Veel remmers zijn door de corona-crisis in renners veranderd. De crisis gaf geen ruimte voor gemopper en de waardering voor de zorg heeft veel remmers goed gedaan.  

 

Veerkracht vraag om onderhoud

Alles went. En nu de heldenstatus weer afneemt, zie je hier en daar weer remmers-gedrag. Logisch! Zorgverleners missen erkenning, voelen teleurstelling omdat er wel geld naar KLM gaat en er slechts applaus was voor de zorg. Bovendien staat een berg aan uitgestelde zorg te wachten. Geen rust voor de zorg.

Je zou graag die geweldige sfeer en samenwerking behouden, maar de krasjes op het perfecte plaatje worden hier en daar al zichtbaar. Hoe zorg je als praktijkmanager dat je team op de rit blijft?

 

Drie tips om veerkracht in je team te houden

1. Waar zijn wij goed in? 
Praat met elkaar over de afgelopen periode. Wissel ervaringen en emoties uit en verzamel wat er goed is gegaan. Neem die geweldige samenwerking als uitgangspunt. Wat hebben jullie gedaan waardoor die zo goed was? Welke kwaliteit heeft iedereen ingezet? Die kwaliteiten kun je ze voortaan makkelijker inzetten. Ook als het geen crisis is.
2. Welke lessen hebben wij geleerd?  
Wat doen we nu wat we eerder niet deden? Of andersom. Kijk hierbij naar de samenwerking in het team, maar kijk ook naar de mate van dienstverlening in het zorgaanbod voor de patiënten.
3. Wat gaan we voortaan anders doen? 
Welke veranderingen wil je doorvoeren? Waarom zijn deze veranderingen belangrijk voor jullie of voor de patiënten? Hoe beter je dat weet, hoe groter de kans dat jullie ze ook daadwerkelijk invoeren.

 

De zorgsector is veerkrachtig. Veel mensen zetten zich met hart en ziel in voor anderen. Veerkracht vraagt onderhoud. Laat het moment van onderhoud niet afhangen van een volgende crisis.

 

Margreet Ridder 

Margreet Ridder is trainer bij Bloom Communicatie met Zorg. Bloom biedt training en coaching voor teams/leidinggevenden in de zorgsector. De trainers van Bloom zijn gespecialiseerd in triage, communicatie, teamontwikkeling en omgaan met werkdruk. 'Samen met je collega's goede zorg bieden', is wat hen daarbij drijft. Meer informatie: Bloom Communicatie

Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Gerelateerde artikelen

 

VERDER LEREN


Het PraktijkmanagersNetwerk organiseert voor beginnende en ervaren praktijkmanagers trainingen op maat. Bekijk het volledige programma op www.pmacademie.nl.

 

Meest gelezen
Open modal