menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
28 april 2020

De hoerastemming laat nog even op zich wachten

We gaan weer “gewoon” aan het werk. Volgens onze premier zijn we nooit dicht geweest en was het een eigen keuze om de zorg tot spoedklachten te beperken. Heel duidelijk was het allemaal niet en dat we hebben we in onze tandartspraktijk geweten ook. Honderden telefoontjes van patiënten die er niets van begrepen.
De hoerastemming laat nog even op zich wachten

Er waren mensen die dachten strafbaar te zijn als ze naar de praktijk zouden komen, omdat de verzekering ziet dat er een behandeling was gedeclareerd. Ik verzin dit niet, voor de duidelijkheid. Gelukkig zijn er ook patiënten die zeggen: ‘Het is bij jullie altijd al veilig!’ Vooral voor onze oudere patiënten was en is de verwarring groot.

 

We hebben deze mensen zo goed mogelijk geïnformeerd en indien nodig ook geholpen. De afgelopen weken hebben we patiënten met spoedklachten geholpen en zoals de voorzitter van de KNMT zegt, ook nog wel wat meer! Alsof het een duivelse overtreding betreft wanneer je een patiënt met een stukje afgebroken kies toch behandelt. Gelukkig hebben we op die manier nog een beetje omzet bij elkaar gesprokkeld om onze fijne medewerkers van de praktijk te kunnen betalen. Echter moet er nu wel wat gaan gebeuren, anders vallen tandartspraktijken massaal om.

 

Extra maatregelen

Natuurlijk hebben we als praktijk extra maatregelen genomen wat betreft hygiëne maar ook de routing  van de patiënten loopt nu net even anders. Patiënten waarderen die inzet en tonen zich bereidwillig om hier aan mee te werken. Nu werk ik in een grote praktijk waar veel ruimte is. Bijvoorbeeld een grote wachtkamer waar patiënten op afstand van elkaar kunnen zitten. Maar wat nu als je een kleine praktijk hebt? Met een heel kleine wachtkamer, waar ook de balie nog heel dichtbij is. Hoe moet je dan die 1,5 meter handhaven?  Dan hebben we nog de mondkapjes en de spatbrillen. Er zijn aanbieders van mondkapjes die €3,- per stuk vragen. Voor een controle mag een tandarts €22,16 in rekening brengen! De kosten van het mondkapje mogen we uiteraard niet doorberekenen.

 

Angst

Nu we weer “mogen” werken, lopen de patiënten de deur niet plat. Er is nog altijd angst en deze angst zorgt ervoor dat mensen lamgeslagen zijn. Ze durven niets uit angst. Ook niet naar de tandarts. Laat staan naar de mondhygiënist. De hoerastemming laat nog even op zich wachten. We zullen zien wat er de komende periode gaat gebeuren. Ik denk dat we veel EHBO tandheelkunde gaan zien omdat de vrijheid om te komen nog niet vanzelfsprekend is. Ouderen en mensen met chronische ziekten zullen hun bezoeken nog even uitstellen. En van die groepen patiënten hebben we er in Nederland heel veel. Bovendien is het nu Ramadan en dat helpt ook niet echt.

 

We doen ons best om de patiënten te laten weten dat ze met een gerust hart naar de praktijk kunnen komen en we er alles aan doen om zo veilig mogelijk te werken. Maar of dat voldoende is, zal nog moeten blijken.

 

Wil je op de hoogte blijven van het PraktijkmanagersNetwerk? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief PraktijkmanagersNetwerk.

Foto: Maaike van der Mee
Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Gerelateerde artikelen

 

VERDER LEREN


Het PraktijkmanagersNetwerk organiseert voor beginnende en ervaren praktijkmanagers trainingen op maat. Bekijk het volledige programma op www.pmacademie.nl.

 

Meest gelezen
Open modal