menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
9 september 2014

Hoe een goed idee tot wasdom komt

Hoe zorg je dat je jouw nieuwe inzichten of ideeën die je tijdens je vakantie hebt bedacht ook uitvoert?
Hoe een goed idee tot wasdom komt

Het volgende artikel geeft je vier eenvoudige stappen om de tijdens de vakantie opgedane inspiratie en goede ideeën niet te verliezen.


Het is bekend dat als je in een andere omgeving komt je vaak op een andere manier tegen zaken aan gaat kijken. 
Zo ook tijdens je vakantie.  Soms herken je een patroon in je werk die je voorheen niet zag, of kom je op goede ideeën om bepaalde werkmethodes of procedures anders uit te voeren.


Of nog beter, je hebt mogelijkheden bedacht voor het ontwikkelen van een nieuw product of nieuwe dienst. 
Kortom waardevolle ideeën waarvan je wilt dat deze niet in het luchtledige verdwijnen.


In vier eenvoudige stappen kan je er voor zorgen dat jouw gedachtenpareltjes ook hun waarden gaan opbrengen.


Stap 1 Bepaal het gewenste doel

Ieder nieuw idee zal ook een bepaald doel dienen.


Schrijf daarom niet alleen je idee op maar ook wat het doel is. Een handig hulpmiddel hierbij is om het antwoord te geven op de “Waarom”-vraag.


Waarom wil ik dit idee uitvoeren? De waarom-vraag geeft jou, maar ook anderen die jij nog moet overtuigen, helderheid dat het verstandig is om het idee uit te voeren. Bijvoorbeeld: “Meer rendement uit een patiëntbezoek”.


Stap 2 Uitwerken van het idee

De volgende stap is om even in een rustige omgeving te gaan zitten en na te denken wat je wilt bereiken met de uitvoering van het idee.


Beantwoord hiervoor de “Wat”-vraag.

Dit is eenvoudig door net te doen of je in de toekomst kunt kijken.  Beschrijf hoe jouw gewenste resultaat er uit ziet. Bijvoorbeeld “Meer patiënten die tevreden zijn over onze aftersales.”  Daarna noteer je hoe je dit idee gaat uitvoeren, de “Hoe”-vraag.


Bijvoorbeeld door te brainstormen. 
Je schrijft alle dingen op die spontaan in je opkomen, die te maken hebben met het bereiken van het gewenste resultaat. Maar je geeft er nog geen waardeoordeel over.  Je helpt zo je brein aan denkruimte, een helder hoofd, waardoor er nog meer zaken in je brein ontstaan. Een handig hulpmiddel voor dit brainstormen is het maken van een mindmap.


Stap 3 Organiseer

Heb je al je gedachten over het idee opgeschreven, dan ga je deze op waarde beoordelen en organiseren.

Bijvoorbeeld op bepaalde aspecten, zoals financiering, betrokken personen, benodigde kennis en mogelijke problemen. Maar ook in deeloplossingen of deelprojecten die tot het uiteindelijke gewenste resultaat moeten leiden.


Stap 4 In gang zetten

Kijk naar welke acties je alvast in gang kunt zetten.  Het eenvoudigste is om van elke deeloplossing of deelproject minimaal de eerste fysiek uitvoerbare actie op te schrijven. Bijvoorbeeld: “Mail sturen met vergaderuitnodiging”, “conceptvoorstel schrijven” of “afspraak maken met de praktijkhouder” om akkoord te krijgen voor het project.  Door concreet deze uitvoerbare stappen te beschrijven is het eenvoudig om iets op te pakken als je even tijd hebt.


Dus je denkt er minder herhalend over na door hapklare brokken te definiëren. Na iedere uitgevoerde actie, bedenk je direct de volgende fysiek uitvoerbare actie. 
Een goede plaats om dit op te schrijven is je takenlijstje.


Het voordeel

Doordat je alles opschrijft en dit regelmatig er bij kan pakken, blijft dit niet continu in je brein rondzingen. Dit geeft rust, een helder hoofd, want door de concreet beschreven acties weet je dat het project voortgang blijft houden.

Door Eric van den Heuvel van www.EenHelderHoofd.nl - Wij leveren nachtrust
Geplaatst door: Rouke van der Hoek Rouke van der Hoek
Redactie
Gerelateerde artikelen

 

VERDER LEREN


Het PraktijkmanagersNetwerk organiseert voor beginnende en ervaren praktijkmanagers trainingen op maat. Bekijk het volledige programma op www.pmacademie.nl.

 

Meest gelezen