menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
7 september 2020

Advies van het NHG over het 'coronaproof' maken van vaccinatiespreekuren

De vaccinatiespreekuren voor griep en pneumokokken komen er weer aan. Het NHG publiceerde een addendum over het coronaproof maken hiervan. Het addendum bestaat uit een advies getiteld ‘Organisatie van het vaccinatiespreekuur in de huisartsenpraktijk in tijden van COVID-19’. Dat is aangevuld met een veiligheidsplan, een praktijkvoorbeeld voor de inrichting van het spreekuur en adviezen over persoonlijke beschermingsmiddelen.
Advies van het NHG over het 'coronaproof' maken van vaccinatiespreekuren
Door de COVID-19 richtlijnen spelen er dit jaar nieuwe vragen bij de organisatie van de vaccinatiespreekuren. Zoals:
• We gaan vaccineren in een sporthal. De gemeente vraagt om een veiligheidsplan. Hebben jullie een voorbeeld?
• Ik heb het addendum van de NHG-Praktijkhandleiding gelezen. Hebben jullie een voorbeeld van keuzes die een praktijk hierin heeft gemaakt?
• Wat is het advies wat betreft persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)?
 

Antwoorden

De antwoorden op deze vragen staan in het aangepaste addendum  ‘Organisatie van het vaccinatiespreekuur in de huisartsenpraktijk in tijden van COVID-19'. Daarnaast biedt   het   HAweb Ledenforum ook bruikbare tips en ideeën, bijvoorbeeld hoe collega’s het vaccineren volgens COVID-19 richtlijnen aanpakken.
 

Praktijkhandleidingen

Het addendum is een aanvulling op de bestaande NHG-Praktijkhandleidingen  Griepvaccinatie en  Pneumokokkenvaccinatie. De praktijkhandleidingen bevatten informatie over indicaties voor de vaccinatie, de opzet van de programma’s en de uitvoering van het vaccineren. Het addendum biedt ook informatie over de keuze voor de vaccinatielocatie, het uitnodigen van de doelgroep en de organisatie van het vaccinatiespreekuur in tijden van COVID-19.
 
 
 
Links:NHG: ‘Organisatie vaccinatiespreekuren’, 2 september 2020
Geplaatst door: Corina de Feijter Corina de Feijter
Redacteur
Gerelateerde artikelen