menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
11 februari 2020

Joost de Waard bij PM On Tour over verzuim: ‘Maak medewerkers zelf verantwoordelijk’

Joost de Waard, senior adviseur HRM bij Visser & Visser, vertelt tijdens PM On Tour op 6 februari in Zwolle over de aanpak van verzuim. Hij deelt zijn kennis met de aanwezige praktijkmanagers en gaat vervolgens met ze om tafel om dieper op het onderwerp in te gaan. De Waard: ‘Zorg voor continue verbetering van je verzuimbeleid. Communiceer open en eerlijk met je medewerkers en blijf er bovenop zitten.’
Joost de Waard bij PM On Tour over verzuim: ‘Maak medewerkers zelf verantwoordelijk’

De Waard start met een aantal cijfers over verzuim. Het gemiddelde verzuim in Nederland ligt op vier procent en in de zorg op meer dan 5,5 procent. De kosten van een zieke medewerker ligt op 455 euro per dag. ‘Voorkomen dat medewerkers ziek worden, bespaart dus veel geld’, stelt De Waard. Volgens hem begint een goede aanpak met het opstellen van een verzuimbeleid. Het doel van zo’n beleid is het voorkomen of beperken van verzuim en de wetgeving goed na te leven.

 

Voorkomen van verzuim

Het voorkomen van verzuim heeft de hoogste prioriteit. Het voorkomen hiervan kan volgens De Waard door:

  • De werkhouding te verbeteren.
  • Risico’s te verkleinen.
  • Mentale en/of lichamelijke belasting te verkleinen.
  • Preventiecursus aan leidinggevenden te geven.
  • Goede arbeidsomstandigheden te creëren.
  • Verzuimcijfers bespreekbaar te maken.
  • Bewustwording bij werknemers te creëren.


De rest van het artikel vind je op   mo.plek.co. Dé tool om in contact te komen met collega-praktijkmanagers. Lees nieuws, tips, documenten en wissel ervaringen met elkaar uit. Stel vragen via de ‘durf te vragen groep’ over alles binnen je vakgebied. Maak groepen aan en deel documenten, stel vragen en maak afspraken. Verder vind je een overzicht van alle regiosessies, trainingen en congressen. In MO Plek heb je alle informatie op één plek.

 

Nog geen lid van het PraktijkmanagersNetwerk? Meld je  hier aan en ontdek de voordelen. 

Foto: Joost de Waard
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen