menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
29 november 2018

'Smeer NIVEA'

Communicatie is misschien wel het lastigste in elke intermenselijke relatie. In deze blog geef ik 5 'open deuren' die we helaas nog al te vaak voor de neus van de ander dichtgooien.
'Smeer NIVEA'

We zijn als mens echt uniek en onderscheiden ons van alle anderen niet alleen door uiterlijk, DNA en vingerafdrukken maar vooral door wat wij denken, vinden, belangrijk achten, van dromen, verafschuwen of waar we boos, verdrietig of bang van worden.  Dit hele ‘pakketje’ van persoonlijke overtuigingen, gevoelens en meningen creëert onze eigen persoonlijke Waarheid. Het is vervolgens ook het vertrekpunt van waaruit we de wereld om ons heen waarnemen, handelen, communiceren en met anderen interacteren. Het zal duidelijk zijn dat dit vertrekpunt verre van objectief is, maar juist uitermate persoonlijk ‘gekleurd’.

 

Wonder
Gelukkig verschillen we als mensen niet in alles en zijn er voldoende zaken waar we het onderling over eens zijn. In het groot kun je denken aan bijvoorbeeld politieke partijen. In het klein kun je denken aan vriendengroepen of mensen die samen in een gelukkige relatie zitten.Toch mag het eigenlijk een wonder heten dat we, ondanks alle verschillen, als mensen dor de bank genomen redelijk goed met elkaar overweg kunnen en elkaar soms ook helemaal begrijpen. En ja; het kan ook flink misgaan. Denk maar eens aan alle tegenstellingen die vandaag de dag spelen omtrent bijvoorbeeld religie, inkomensverdeling, vluchtelingenproblematiek en alle (gewapende) conflicten die op dit moment bestaan. Check ook eens even voor jezelf wat jij persoonlijk vindt van mensen die over belangrijke thema’s anders denken dan jij.

 

‘Krommunicatie’
Misverstanden zijn ondanks alles aan de orde van de dag. We denken dat we duidelijk zijn geweest maar anderen begrijpen ons anders dan de bedoeling is. Aan wie ligt dat dan?
Het antwoord: aan ons, aan jou en mij! Iedereen kent wel het gezegde: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Welnu, dit artikel is bedoeld je hierbij te helpen door je 5 praktische en heel eenvoudige ‘leefregels’ mee te geven voor je communicatie.  In feite zijn het ‘open deuren’ die je wellicht al kent. Helaas gooien we die toch nog veel te vaak vlak voor de ander z’n neus dicht.  Daarom dus nog een keer in de herhaling:

 

Deur één:  ‘Laat Oma thuis’
‘Oma’ staat voor Oordelen, Meningen en Adviezen. Als je ‘Oma’ dus thuislaat en je eigen oordelen, meningen en adviezen laat voor wat ze zijn, ben je beter in staat om met een open houding te luisteren naar de ander.
Wees eens eerlijk, hoe vaak ben je al bezig om meteen al een oplossing te bedenken wanneer iemand je vertelt over zijn of haar probleem of uitdaging? Weet ook dat, wanneer je dat doet, je de ander blokkeert in het ‘luchten van zijn hart’ en uiteindelijk ook in het vinden van de eigen oplossingen. Terwijl dat vaak voor hem of haar het meest waardevol is, toch?

 

Deur twee: ‘Neem Anna mee’
‘Anna’ staat voor Altijd Navragen, Nooit Aannemen. Met andere woorden, neem niet zomaar aan dat je begrijpt wat iemand bedoelt. Vraag altijd even na of het klopt wat je denkt.
We hebben het in het begin van dit artikel al gehad over onze eigen ‘waarheid’. We gaan er onbewust ook van uit dat deze ‘waarheid’ voor iedereen geldt terwijl dit juist nooit het geval is!
Geloof me, stoppen met het doen van aannames kan je een boel flaters besparen. Kijk ook eens naar dit filmpje

 

Deur drie: ‘Smeer NIVEA’
‘NIVEA’ kennen we allemaal als een bekend huidverzorgingsproduct. Hier staat het echter als afkorting voor Niets Invullen Voor Een Ander. Dat ‘niets invullen’ kan best moeilijk zijn omdat je voor jezelf precies weet hoe ‘iets werkt’. Niemand kan echter in het hoofd van een ander kijken en je weet dus nooit wat de ander wil gaan zeggen. Als iets je onduidelijk is, vul dan niet in maar vraag altijd na wat er bedoeld wordt.

 

Deur vier: ‘Doe als een KOE’
Praten is iets wat wij graag en veel doen. Maar hoe fijn is het is om soms de Kaken Op Elkaar te houden en te luisteren?
De Dalai Lama heeft het ooit mooi verwoord: “The biggest communication problem is that we don’t listen to understand, we listen to reply.”
Vooral als er tijdens een gesprek verschillende standpunten zijn, doe dan als een ‘KOE’ en hou eens je kaken op elkaar, luister naar wat alle anderen te zeggen hebben, leer ervan en formuleer dan pas je mening of standpunt. Lees ook dit artikel er nog eens op na.


Deur vijf: ‘Raak de KLUTS niet kwijt!’
‘KLUTS’ staat voor Kijken, Luisteren, (Uit)vragen, Toetsen, Samenvatten.
Wanneer je in gesprek bent, kijk en observeer eerst wat er speelt, luister dan naar de ander, stel vragen om het te verduidelijken. Toets vervolgens of wat je denkt ook klopt en vat het vervolgens samen. En ja….. vaak is het dan tóch nèt even anders als gedacht.


Communiceren is een Werkwoord!
Dit artikel gaat gewoon over jou, in welke hoedanigheid dan ook. Bewust communiceren is hard werken en ik hoop dat je ermee aan de slag blijft gaan. Zo immers maken we samen de wereld steeds een beetje mooier. Persoonlijk leiderschap dus.  In dit kader de ‘uitsmijter’: ‘Ga eens vaker van BIL’ : Bewust In Leven.

 

Jos Luypaers, W2 Insight  

www.W2insight.nl  

Geplaatst door: Maaike Heijltjes Maaike Heijltjes
hoofdredacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal