menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
28 april 2020

Marjan Siegers over herstart mondzorg: ‘Wij waren er twee weken geleden al klaar voor’

Op 16 maart riepen de mondzorgkoepels op om de reguliere zorg op te schorten en op 22 april konden de praktijken weer beginnen met het leveren van deze zorg. ‘Wij zijn vanaf dag één keihard bezig geweest met de herstart’, vertelt Marjan Siegers, praktijkmanager en samen met haar man praktijkhouder bij quaTand.
Marjan Siegers over herstart mondzorg: ‘Wij waren er twee weken geleden al klaar voor’

‘Vanaf 16 maart waren we druk bezig om alles te lezen over het virus, de hygiënemaatregelen, de richtlijnen en uitspraken van virologen. Als praktijk heb je tijd nodig om alles goed neer te zetten en na te denken over richtlijnen, protocollen en het inzetten van hygiënemaatregelen’, stelt Marjan Siegers.  

 

Denk je dat het veilig is om de reguliere zorg weer op te pakken?

‘Ja, de tandarts is erop getraind om elke patiënt te benaderen alsof die besmet is, door handschoenen en een mondkapje te gebruiken en na elke patiënt de ruimte schoon te maken. Daarnaast zijn er in elke mond ook altijd al veel bacteriën aanwezig. Natuurlijk is het besmettingsgevaar niet 0, maar je hebt in de supermarkt een veel grotere kans om besmet te raken dan bij de tandarts.’


Bestaat er onder medewerkers ook angst voor besmetting?

‘In het weekend voordat alles dichtging,  hielden wij een crisisoverleg op zondag. Een paar van onze assistentes waren erg angstig voor het virus, vooral voor besmetting van familieleden. Op dat moment boden wij een luisterend oor en gaven wij aan dat iedereen die het niet aandurft, uit de behandelkamer blijft. De assistente is nodig om dingen aan te geven, maar kan weer weg nadat dat is gebeurd. Daarnaast hebben wij ons goed ingelezen en zijn wij continu in gesprek gegaan met het personeel. Er is veel voorlichting geweest en nu nemen wij de Leidraad Mondzorg Corona weer door en kijken wij hoe we dat gaan inzetten. De angst is inmiddels gelukkig weg en de meesten staan te trappelen om weer te beginnen.’


De rest van het artikel vind je op  mo.plek.co. Dé tool om in contact te komen met collega-praktijkmanagers. Lees nieuws, tips, documenten en wissel ervaringen met elkaar uit. Stel vragen via de ‘durf te vragen groep’ over alles binnen je vakgebied. Maak groepen aan en deel documenten, stel vragen en maak afspraken. Verder vind je een overzicht van alle regiosessies, trainingen en congressen. In MO Plek heb je alle informatie op één plek.

 

Nog geen lid van het PraktijkmanagersNetwerk? Meld je  hier aan en ontdek de voordelen. 

Foto: Marjan Siegers
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen