menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
23 maart 2020

Eerste levering mondkapjes gearriveerd vanuit China

Afgelopen zaterdag arriveerde een eerste lading met 690.000 mondkapjes op Schiphol. Daarbij gaat het om de eerste levering van een miljoenenorder uit China. De komende weken zal de rest arriveren. Via een centraal distributiepunt worden de mondkapjes verspreid over plekken waar ze het hardst nodig zijn.
Eerste levering mondkapjes gearriveerd vanuit China

Zoals bekend dreigt een tekort aan mondkapjes in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft inmiddels meerdere grote partijen in China besteld. ‘We werken met man en macht om voldoende beschermingsmiddelen binnen te krijgen en goed te verdelen. Dat is cruciaal om de zorg in de benen te houden’, stelde minister Hugo de Jonge (VWS). Zaterdag arriveerde de eerste lading in het land. Het ministerie verwacht meerdere leveringen per week te ontvangen tot eind mei met in totaal miljoenen mondkapjes.

 

Landelijk inkoopbureau en ROAZ

Sinds de eerste signalen dat er tekorten ontstonden aan persoonlijke beschermingsmiddelen hebben de ziekenhuizen en de academische centra hun krachten verenigd en een gezamenlijk inkoopbureau ingericht. Het ministerie van VWS werkt nauw samen met dit landelijk inkoopbureau voor de inkoop van verschillende medische hulpmiddelen waaraan een tekort is.

De GGD-GHOR, in samenwerking met het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), is verantwoordelijk voor de verdeling over de verschillende ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties en ggz-instellingen.


Ondernemers helpen tekorten te verminderen

Het ministerie van VWS wendde zich ook tot het bedrijfsleden en riep ondernemers dringend op om alle mondkapjes in te leveren. Deze noodkreet kreeg bijval van lobbyorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, die hun achterban mobiliseerden. Honderden ondernemers uit allerlei branches geven gehoor aan die oproep. ‘Elke vijf minuten komt er wel een aanbieding binnen van iemand die wil helpen', vertelt Anthony Stigter, secretaris zorg van VNO-NCW, in  het Financieele Dagblad .

 

De werkgeversorganisatie filtert aanbiedingen en zet de meest interessante door naar het ministerie. Het gaat daarbij om grote aanbieders die snel kunnen leveren. VNO-NCW probeert kleinere leveranciers direct in contact te brengen met zorginstellingen.

 

#allemondkapjesverzamelen! 

Daarnaast zijn er steeds meer lokale initiatieven: zoals de inzamelingsactie mondkapjes in de regio Haaglanden. Hier start Stichting Transmurale zorg samen met Mondial Van der Velde Verhuizingen, Xtra Welzijn en ADO Den Haag een inzamelingsactie: #allemondkapjesverzamelen! Stichting Transmurale Zorg:  #allemondkapjesverzamelen!

 

Links: Rijksoverheid, Eerste lading mondkapjes miljoenenorder binnen;  FD, Bedrijfsleven schiet zorg te hulp bij oplossen mondkapjestekortStichting Transmurale Zorg:  #allemondkapjesverzamelen!; MedischOndernemen, Tal van initiatieven rond tekort aan mondkapjes

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen

 

VERDER LEREN


Het PraktijkmanagersNetwerk organiseert voor beginnende en ervaren praktijkmanagers trainingen op maat. Bekijk het volledige programma op www.pmacademie.nl.

 

Meest gelezen
Open modal