menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
14 april 2020

‘Mondkapjes voor burgers geven vooral schijnzekerheid’

Voorlopig blijft er zo’n groot tekort aan de goede mondkapjes, dat niet iedereen ze kan dragen. Sterker nog: het verkeerd gebruik van mondkapjes kan zelfs het risico op corona vergroten, legt Linda Tolsma, praktijkmanager en blogger bij MedischOndernemen, nog eens uit.
‘Mondkapjes voor burgers geven vooral schijnzekerheid’

In Nederland adviseren we (RIVM) alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid.

 

Op www.thuisarts.nl is te lezen dat we als burgers  beter geen mondkapje op kunnen doen ( ‘U kunt beter geen mondkapje opdoen’ ). De meeste mondkapjes houden virussen niet goed tegen. Het is namelijk moeilijk om een mondkapje precies goed te gebruiken. Ademen in een kapje is lastig. Een kapje wordt ook warm. Daardoor gaan mensen er vaak aanzitten met hun handen. En dat mag juist niet omdat er virus op het kapje kan zitten. U kunt het virus dan juist krijgen of verder verspreiden. Voor mensen die werken met mensen die het coronavirus kunnen hebben, zijn mondkapjes wel belangrijk.

 

Het goed gebruik van een mondkapje is vermoeiend. Je ademt deels door de stof heen. Daarnaast moet je iets dieper in- en uitademen, een beetje zoals wanneer je door een snorkel ademt. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar hoe lang een virus op een stof besmettelijk kan blijven, maar de uitkomsten daarvan lopen ver uiteen door verschillende factoren zoals de grootte van de druppeltjes en omgevingstemperatuur, zodat dat ook geen helderheid biedt.

 

Een Nederlandse studie vergeleek huisgemaakte katoenen mondkapjes met chirurgische mondkapjes, zowel voor uitgaande als voor inkomende infecties. Dat onderzoek concludeerde dat bij het dragen van de stoffen mondkapjes de besmetting bij de inademing beperkte voor 50%, bij chirurgische kapjes voor 80%. Anderen infecteren met uitgeademde deeltjes werd nauwelijks tegengehouden. Omdat deze proef bij een kleine groep onder laboratoriumomstandigheden is uitgevoerd en niet in het dagelijks leven is dit voor experts onvoldoende bewijs.

 

We hebben in Nederland de afspraak dat iedereen die hoest, niest, koorts heeft of verkouden is binnen moet blijven. Dus dan heb je helemaal geen mondkapje nodig.

 

Wilt u ook op de hoogte blijven van Medisch Ondernemen? Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrieven Eerstelijn en Mondzorg.

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie

Lees meer over:
Corona RIVM Richtlijn
Gerelateerde artikelen