menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
25 september 2019

‘PM on Tour’ over aanspreekcultuur, beter plannen, slimme inkoop en de WAB

De eerste aflevering van PM on Tour vond op 19 september plaats in Boekhandel Waanders in de monumentale Broerenkerk in Zwolle. Onder leiding van dagvoorzitter Charlotte van den Wall Bake deden ruim veertig praktijkmanagers mee aan sessies over beter plannen, slimme inkoop en de Wet arbeidsmarkt in balans. De bijeenkomsten van PM on Tour bieden praktijkmanagers een mix van workshops, interactie en netwerkmogelijkheden.
‘PM on Tour’ over aanspreekcultuur, beter plannen, slimme inkoop en de WAB

Spreek aan, spreek uit, spreek af

De weg naar een praktijk waar de collega’s zich vrij en verantwoordelijk voelen om met respect en op basis van een aantal vooraf gesproken spelregels elkaar aan te spreken, is niet altijd even eenvoudig. Maar meer dan de moeite waard, volgens Charlotte van den Wall Bake. Die ook jou uitdaagt om ermee aan de slag te gaan. Want het draagt bij aan een positief werk klimaat, een goede werksfeer en het zelfvertrouwen van de teamleden. Het bevordert de prestaties, voorkomt uitval en verzuim en vergroot patiënttevredenheid.

 

Lees meer: de aanspreekcultuur in de visie van Charlotte van den Wall Bake 

 

Valkuilen in de planning

Peter Revalk (van Docket) licht zijn planningsmodel toe waarin drie pijlers centraal staan: verzamelen, plannen en communiceren. Verzamel al je acties en kies vaste momenten waarop je ze inplant en oppakt. En communiceer dat met je collega’s via vaste kanalen. Anders word je geleefd door de stroom van telefoontjes, mailtjes, collega’s en andere mensen of middelen die iets van je willen.

 

Leer meer over Docket, een slimme planningstool voor groepspraktijken

 

Inkoop op drie niveaus

Praktijkmanager Trian Schreijen geeft aan dat je inkoop op drie niveaus kunt benaderen. Operationeel (zoals het plaatsen van bestellingen, contacten met leveranciers en dergelijke), tactisch (zoals de keuze van je leveranciers, bewaken van de kwaliteit en service, afspraken maken over de toegevoegde waarde van je leverancier) en strategisch (ontwikkelen van een strategie voor innovatie, kostenbewaking en marketing). In alle gevallen doorloop je de cyclus van behoeftebepaling, leveranciersselectie, onderhandeling tot evaluatie en verbetering. 

 

Waarschuwing voor de Wet Arbeidmarkt in Balans

Joost de Waard (Visser & Visser) zoomt in het eerste deel van zijn verhaal in op een aantal belangrijke juridische wijzigingen in het arbeidsrecht zoals de Wet Arbeidmarkt in Balans (WAB) en de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG). Het lijkt ingewikkelde materie die ons wel allemaal raakt. Zaak om de essentie in ieder geval scherp te krijgen.

 

Vervolgens daagt hij praktijkmanagers uit om ook daadwerkelijk als manager aan de slag te gaan. En reikt hen een aantal handvatten aan: Je bent praktijkmanager – geen vakspecialist. Je medewerkers zijn specialist, behandel ze ook zo. Manager zijn is een vak (al denkt men en lijkt het soms van niet). Een vak moet je leren en je hebt er vaardigheden voor nodig. Ontwikkel je vaardigheden continu en ken je eigen valkuilen.

 

Leer meer over HRM bij Visser & Visser.


Ook deelnemen? Lees hier meer over de edities van PM on Tour in Amsterdam (26 september 2019) en Den Bosch (16 januari 2020)

Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Gerelateerde artikelen

 

VERDER LEREN


Het PraktijkmanagersNetwerk organiseert voor beginnende en ervaren praktijkmanagers trainingen op maat. Bekijk het volledige programma op www.pmacademie.nl.

 

Meest gelezen
Open modal