menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
4 januari 2018

Positieve wachttijd beleving

Iedereen beleeft wachttijd op een andere manier. Sommige mensen ergeren zich aan wachten, want het is zonde van hun tijd. Anderen leggen zich erbij neer en proberen er het beste van te maken.
Positieve wachttijd beleving

Wachten is het meest vervelend als je denkt dat je ieder moment aan de beurt bent: Kan ik nog een boekje lezen? Kom ik wel op tijd op mijn werk? Zou het daarom niet mooi zijn als een negatieve wachttijd beleving omgebogen kan worden naar een positieve ervaring? Hoe werkt dit dan? En wat levert het u, als tandarts of zorgaanbieder zijnde, op?

 

Stappenplan creëren positieve wachttijdbeleving

De eerste stap om een positieve wachttijdbeleving te creëren is het verbeteren van de communicatie met uw patiënt. Door transparant te communiceren voelt uw patiënt zich serieus genomen en weet deze wat hij/zij kan verwachten. Het informeren van uw patiënt kan al starten in de wachtkamer: hoe lang is de wachttijd, is er uitloop ivm een spoedgeval, wat zijn de huisregels, welke medewerkers zijn er vandaag aanwezig en wat is de wifi-code? De volgende stap is het afleiden van de patiënt. Door de gedachten af te leiden, zal iemand meer ontspannen de behandeling in gaan. Dit geldt voor angstige patiënten, maar ook voor geïrriteerde patiënten die wachten niet prettig vinden. De laatste stap in het creëren van een positieve wachttijdbeleving is het realiseren van een huiselijke sfeer: zorg voor wat aankleding op de muren en zet de radio aan. Het aanzetten van de radio heeft een dubbel effect: het leidt patiënten nóg meer af van de wachttijd maar het biedt ook privacy aan andere patiënten omdat de kans op ‘mee-luisteren’ sterk verkleind wordt.

 

Narrowcasting via een Wachtkamerscherm®

Er zijn meerdere oplossingen om bovenstaand stappenplan uit te voeren, maar de oplossing die zich écht in praktijk heeft bewezen is narrowcasting. Via een Wachtkamerscherm® wordt een uitzending vertoond die u zelf heeft samengesteld. U kent uw patiënt het beste en weet waar deze op zit te wachten. Dit kan informatie zijn over een behandeling of juist informatie die helemaal los staat van mondzorg of gezondheid. U bent in controle en bepaalt wat er op uw Wachtkamerscherm® vertoond wordt. Het grote voordeel van narrowcasting is dat u altijd actuele informatie kunt aanbieden en dat u er niet of nauwelijks naar om hoeft te kijken. Daarnaast wordt de aandacht van patiënten langer vast gehouden door een narrowcasting uitzending omdat deze gevarieerd en aantrekkelijk is door het afwisselend gebruik van tekst, beeld, animaties en video’s. Voordelen van een Wachtkamerscherm® Narrowcasting is een innovatieve oplossing die u uiteindelijk tijd zal besparen en u helpt om de wachttijd voor uw patiënten te verzachten. U bespaart tijd omdat u geen omkijken heeft naar uw uitzending. Door het gebruik van de handige widgets die Wachtkamerschermen® aanbiedt, zal uw uitzending altijd actueel zijn omdat de informatie automatisch ververst wordt. Denk hierbij aan het nieuws, weerbericht of seizoensgebonden (gezondheids)informatie. Daarnaast dient uw Wachtkamerscherm® als informatiekanaal waar u informatie deelt die ú belangrijk vindt. U kunt zelfs eigen media toevoegen, zoals berichten aan uw patiënten, foto’s of een eigen video. Kortom: het ophangen van een Wachtkamerscherm® ontzorgt u in de breedste zin van het woord. Uw patiënten zijn meer ontspannen, veelgestelde vragen zijn al tijdens het wachten beantwoord en u creëert een positieve wachttijdbeleving in de wachtkamer. Wie weet wordt het ooit nog leuk om naar de tandarts te gaan!

Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie
Gerelateerde artikelen

 

VERDER LEREN


Het PraktijkmanagersNetwerk organiseert voor beginnende en ervaren praktijkmanagers trainingen op maat. Bekijk het volledige programma op www.pmacademie.nl.

 

Meest gelezen
Open modal