menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
14 september 2020

Vier tips voor het voorkomen van een burn-out

Een burn-out is ingrijpend, voor de werknemer zelf maar ook voor de werkgever. Hoe voorkom je als praktijkmanager of werkgever dat je medewerkers opgebrand raken? Het is belangrijk om aandacht te hebben voor de behoeften van je werknemer. Vraag, luister en ga aan de slag met wat je te horen krijgt.
Vier tips voor het voorkomen van een burn-out

Maar liefst 17% van de werkenden gaf afgelopen jaar aan last te hebben van burn-out gerelateerde klachten. Hoe ga je daarmee om? Hoe kun je het voorkomen? Wat kun je als praktijkmanager doen als je ziet dat een collega last heeft van stress? Een aantal tips van Harpers Bazaar.


1. Wacht niet tot de werknemer er zelf mee komt

Ga proactief om met het welzijn van je werknemers. Praat regelmatig met je medewerkers en vraag welke zaken stress opleveren. Vraag wat ze daar zelf aan kunnen doen en wat ze nodig hebben. 

2. Maak van vrijmibo's en andere activiteiten geen verplichting

Vrijdagmiddagborrels en teamuitjes zorgen voor de nodige ontspanning, maar kunnen wanneer deze verplicht zijn werknemers ook stress opleveren. Voor werknemers die zich toch al snel overbelast voelen - denk de perfectionistische werknemers - kan de volgende verplichting er namelijk net één te veel zijn. Houd de dingen die je organiseert om de werkstress te verminderen daarom vrijblijvend. Zo zorg jij er in ieder geval voor dat die vrijmibo een moment van ontspanning is.


3. Wees flexibel

De zoektocht naar de balans tussen werk en privé kan een werknemer veel stress opleveren. Wees daarom flexibel als het gaat om werkuren. Sommige werknemers willen graag de kinderen uit school kunnen halen. Laat hen daarom hun voorkeur aangeven. Bijvoorbeeld: ik wil pas om 10 uur beginnen, of: ik wil van 3 tot 5 uur ’s middags niet gestoord worden. Het heeft geen zin om flexibele werktijden van bovenaf te bepalen. Zoek samen uit wie waar iets kan doen, deel de verantwoordelijkheid.

 

4. Als het toch zover komt: houd contact 

Mocht het toch zover komen dat één van je werknemers opgebrand thuis komt te zitten, probeer dan te allen tijde contact te houden. De kans is dan namelijk groter dat de werknemer na herstel weer terug bij jou aan het werk komt. Dat contact hoeft overigens niet door jou onderhouden te worden; een bevriende collega kan die taak op zich nemen. Zet hierbij wederom de behoeften van je werknemer centraal: In hoeverre wil een werknemer contact? En met wie dan precies?
 
Geplaatst door: Corina de Feijter Corina de Feijter
Redacteur

Lees meer over:
Leidinggeven Praktijkmanager
Gerelateerde artikelen