menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
10 oktober 2018

Blog: emoties spelen soms hoog op bij komst gezondheidscentrum

Bij de komst van een gezondheidscentrum ontstaan er steeds vaker spanningen tussen de zorgaanbieders in de omgeving. Wie gaat zich er wel of niet vestigen? En wat betekent dat?
Blog: emoties spelen soms hoog op bij komst gezondheidscentrum

Steeds vaker zie ik gebeuren dat de komst van een gezondheidscentrum onrust veroorzaakt bij de lokale zorgaanbieders. De komst van een gezondheidscentrum schudt de verhoudingen tussen de zorgaanbieders dan ook vaak flink op. Er kunnen spanningen ontstaan die het functioneren van het zorgsysteem in een wijk of plaats geen goed doen.


Het belang van locatie
Waarom lopen de gemoederen som zo hoog op? Voor een zorgaanbieder kan de komst van een gezondheidscentrum veel invloed hebben. Neem een apotheker met een goed lopende apotheek. Door de komst van een gezondheidscentrum worden patiëntenstromen gecentreerd. Patiënten komen in beweging en gaan andere keuzes maken. Ze kiezen voor gemak en nemen hun medicijnen af bij de apotheek die in het gezondheidscentrum zit en niet (meer) voor de apotheek elders in de wijk of het dorp. Zeker bij de realisatie van een nieuw gezondheidscentrum, waarin meerdere huisartspraktijken zich gaan vestigen, kan het interessant zijn voor een andere apotheker om zich daar te vestigen. Hierdoor kan een andere lokale apotheek die eerst goed rendeerde ineens niet meer levensvatbaar zijn.

 

Hetzelfde kan gelden voor een fysiotherapeut, al speelt daar de locatie een iets kleinere rol. Patiënten bouwen een band op met een fysiotherapeut en zijn soms bereid meer afstand af te leggen.

 

Er staan dus grote belangen op het spel bij de beslissing welke zorgaanbieder wel en welke niet in het gezondheidscentrum mag inhuizen. Geen wonder dat de emoties hoog kunnen oplopen.

 

Wie wel en wie niet?
Hoe wordt bepaald wie er wel of niet in een gezondheidscentrum komt? De initiatiefnemer van een gezondheidscentrum is vaak een huisarts omdat de groeiende huisartsenpraktijken behoefte hebben aan meer ruimte. In ongeveer 80 procent van de gevallen is een apotheker een van de oprichters. Hoe besluiten de initiatiefnemers wie ze verder vragen om zich in het gezondheidscentrum te vestigen?

 

Het is niet heel vreemd dat dat veel te maken heeft met of er al een lopende samenwerking bestaat en hoe die samenwerking verloopt. De oprichters van een gezondheidscentrum vragen degenen met wie ze al goed contact hebben om bij hen in te huizen. Het is toch een soort huwelijk dat je aangaat, je zoekt de partners met wie je denkt dat je het goed kunt volhouden. Als ik dus zie gebeuren dat een nulapotheek zich vestigt in een nieuw gezondheidscentrum, dan is de lokale samenwerking tussen de huisartsen en de bestaande apotheek waarschijnlijk niet heel hecht.

 

Gelijkwaardige samenwerking
Zonder een gezonde, gelijkwaardige samenwerking kan een gezondheidscentrum niet langdurig functioneren. Het is belangrijk om elkaar te begrijpen en te zien wat elkaars belangen zijn. Als de gelijkwaardigheid er vanaf de start is, geeft dat de meeste kans op succes. Het is immers vaak een heel lang traject om een gezondheidscentrum te starten waarbij je onvermijdelijk wat beren op de weg tegenkomt. Starten vanuit een gezonde basis en een gedeelde ambitie is dan heel belangrijk. Gelukkig is dat bij veruit de meeste gezondheidscentra ook het geval.

 

Peter de Klerk is sectorspecialist medische en vrije beroepen bij ABN AMRO.

 

Geplaatst door: Maaike Heijltjes Maaike Heijltjes
hoofdredacteur
Betrokken partijen: ABN - AMRO Desk Medische Beroepen
Gerelateerde artikelen