menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
12 juni 2017

Huisarts geschrapt uit register na grootschalige fraude

Een huisarts wordt geschrapt uit het BIG-register vanwege grootschalige fraude/ Hierdoor mag hij zijn beroep niet meer uitoefenen. Zeven zorgverzekeraars hadden over de arts geklaagd omdat zijn declaraties en administratie niet klopten. De maatregel werd opgelegd door het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle.
Huisarts geschrapt uit register na grootschalige fraude

Uit onderzoek van de verzekeraars bleek dat er te veel en te lange consulten waren gedeclareerd en dat er gesjoemeld was met de data op facturen. Daarbij hadden vele tientallen patiënten de zorg helemaal niet ontvangen en waren er allerlei handelingen ten onrechte gedeclareerd.

 

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) had de huisarts in 2015 al een boete van 100.000 euro opgelegd wegens onjuist declareren en een rommelige administratie. De arts zelf heeft voorjaar 2016 aangifte gedaan tegen zijn voormalige assistent, die hij verdacht van oplichting en verduistering. Deze assistent heeft later verklaard alles in overleg met de arts te hebben gedaan. De huisarts heeft tegenover het tuchtcollege veel beschuldigingen ontkend.

 

Het tuchtcollege in Zwolle oordeelt echter dat de man "bewust, stelselmatig, over een langere periode en grootschalig onjuist heeft gedeclareerd of laten declareren". Het vindt de zaak zo ernstig dat geen lichtere maatregel wordt toegepast: zijn naam moet worden doorgehaald in het BIG-register, waar alle officieel erkende gezondheidswerkers in staan.De huisarts kan nog wel in beroep gaan bij het Centraal Tuchtcollege. 

bron: ANP
Geplaatst door: Susanne Morren Susanne Morren
Redactie

Lees meer over:
Fraude BIG-register
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen