Nieuwe richtlijn voor dagelijkse mondverzorging in de langdurige zorg

vrijdag 8 december 2023
timer 2 min

Foto: Shutterstock

De KNMT presenteert een nieuwe richtlijn voor de dagelijkse mondverzorging van cliënten in de langdurige zorg. De richtlijn is speciaal bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden en begeleiders, maar kan ook nuttig zijn voor mondzorgverleners.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de mondgezondheid van kwetsbare, zorgafhankelijke mensen beter kan en moet. Ook mensen met een verstandelijke beperking hebben een verhoogd risico op een slechte mondgezondheid.

Kwaliteit van leven

Het inbedden van goede dagelijkse mondverzorging in de dagelijkse zorg is daarom des te belangrijker, net als het op tijd in beeld krijgen van problemen in de mond. De nieuwe richtlijn 'Mondverzorging in de langdurige zorg' helpt zorgverleners hierbij, zodat de (mond)gezondheid - en daarmee het welzijn en de kwaliteit van leven - van zorgafhankelijke mensen verbetert.

Iedereen heeft immers recht op een gezonde mond waarmee je goed en pijnvrij kunt eten, lachen en praten. Ook draagt een gezonde mond bij aan de algemene gezondheid, wat nog eens extra belangrijk is voor deze doelgroep.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.