menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
9 mei 2017

De 2 belangrijkste elementen van mond-tot-mondreclame

Binnen de (mond)zorg is mond-tot-mondreclame een effectieve manier om nieuwe patiënten te werven. Toch blijft het voor veel praktijkhouders onduidelijk hoe zij ervoor kunnen zorgen dat er positief over hun praktijk wordt gepraat. Met deze elementen maakt u mond-tot-mondreclame makkelijker en succesvoller.
De 2 belangrijkste elementen van mond-tot-mondreclame

Mond-tot-mondreclame is simpel gezegd het verbaal maken van reclame. Dit kan bijvoorbeeld door een patiënt gedaan worden over een praktijk. De patiënt die reclame maakt is de ‘zender’ en de persoon tot wie hij zich richt is de ‘ontvanger’. Vaak zijn de ‘zender’ en de ‘ontvanger’ relaties van elkaar.

 

Veel praktijken proberen mond-tot-mondreclame te forceren. Vaak gebeurt dit door middel van acties als ‘bring-a-friend en krijg een elektrische tandenborstel gratis’. Maar dit werkt vaak averechts.  Mond-tot-mondreclame dankt haar effectiviteit namelijk aan twee belangrijke factoren die beiden niet geforceerd kunnen worden. 


1. Organisch

De eerste factor is dat de patiënt een uitzonderlijk positieve ervaring meemaakt in een organische situatie. In het geval van de eerstelijnszorg houdt dit in dat de patiënt zeer tevreden moet zijn over iets wat voor de medewerkers van de praktijk normaal (bijvoorbeeld protocollair of volgens praktijkbeleid) is.  Als het voor de medewerkers van de praktijk bijvoorbeeld normaal is dat zij uitzonderlijk hoge nazorg leveren, zal dit de patiënten opvallen en zullen zij erover praten. Wanneer dat gebeurt, maken zij mond-tot-mondreclame.


2. Waarde

De tweede factor is dat de patiënt niet het gevoel mag hebben dat hij meer betaalt voor een uitzonderlijke positieve ervaring. Mond-tot-mondreclame ontstaat vaak als de patiënt het gevoel heeft dat zijn positieve ervaring méér waard was dan de nota die hij zal ontvangen.

 

In mijn volgende blog zal ik uitleggen hoe je mond-tot-mondreclame kan creëren.

 

Roberto Lamsberg

Dit artikel is geschreven door DCmanagement. 

DCManagement is dé sparringpartner voor praktijkhouders van mondzorgpraktijken! 

Klik hier om naar de website van DCManagement te gaan.

Geplaatst door: Susanne Morren Susanne Morren
Redactie

Lees meer over:
Marketing Patiënt
Gerelateerde artikelen

 

VERDER LEREN


Het PraktijkmanagersNetwerk organiseert voor beginnende en ervaren praktijkmanagers trainingen op maat. Bekijk het volledige programma op www.pmacademie.nl.

 

Meest gelezen
Open modal