Voorkom valkuilen bij een nieuw arbeidscontract

maandag 23 januari 2023
timer 3 min

Foto; Shutterstock

Veel tandartsen zijn op dit moment bezig met het opstellen van een nieuw personeelsreglement en nieuwe arbeidscontracten. We krijgen bij Dentiva veel vragen over het toepassen van de online Contracttool die we in samenwerking met Petra Kroon hebben gemaakt.

Deze vragen over de online Contracttool blijken voor het grootste gedeelte algemene juridisch en inhoudelijke vragen te zijn. De belangrijkste vragen gaan over de status van de Arbeidsvoorwaardenregeling 2022 (AVR) en wat je mag wijzigen. 

Geldt de oude Arbeidsvoorwaardenregeling nog? 

Ja, de oude Arbeidsvoorwaardenregeling geldt nog, alleen staan daar een aantal zaken in die achterhaald of verouderd zijn. Ook heb je contracten afgesloten met je medewerkers. Wat daarin staat mag je niet zomaar eenzijdig veranderen. Dat hebben we ook zo ervaren tijdens de praktijksluiting tijdens corona. 

Waar kan ik de nieuwe salarisschalen vinden? 

Die zijn er dus niet meer. Iedere praktijk moet daarin zijn eigen weg zoeken. Het eenvoudigst is om de oude salarisschalen te updaten door ze in Excel te zetten en aan te passen met een percentage. Bij de online contracttool krijg je hiervoor een Excel. Als je nu toch de salarisschalen gaat aanpassen is de grote vraag natuurlijk met welk percentage je gaat indexeren. Een aantal praktijken heeft al eerder in 2022 de salarissen aangepast. Andere praktijken werken met een eenmalige uitkering.  

Het enige houvast is het staatje van de NZA: Wat is het prijsindexcijfer voor personele kosten? Daar komt de NZA uit op een ruimte van 4,74%. Met een wat meer ingewikkelde berekening zou je kunnen beredeneren dat de werkelijke ruimte voor de salarisindex 4,2% is. Dat is dan een indexatie, onafhankelijk van functieverandering of mate van functioneren. 

Een addendum voor het personeelsreglement 

Een addendum is een toevoeging of aanvulling op een arbeidsovereenkomst of personeelsreglement. De werknemer ondertekent een addendum zodat vastligt dat hij akkoord is met de nieuwe regeling. Een addendum voor het personeelsreglement of de oude Arbeidsvoorwaardenregeling was vroeger jaarlijks verplicht.  

In het nieuwe personeelsreglement model van Petra Kroon ga je ervan uit dat er alleen een addendum nodig is als de voorwaarden ingrijpend veranderen. Dus niet als er alleen wettelijke verplichtingen veranderen of wanneer de wijzigingen alleen maar positief zijn voor de werknemer. 

Een addendum voor het contract 

Soms veranderen ook de verantwoordelijkheden of inzet van een medewerker. Dan kun je ook een addendum op het arbeidscontract laten tekenen, in plaats van een heel nieuw contract te maken. Mocht je besluiten een heel nieuw contract te maken, dan moet je de datum wel stellen op de datum dat het nieuwe contract ingaat en in het nieuwe contract vermelden dat er een ouder contract bestaat. 

Als je een addendum voor een contract tekent, let er dan wel op dat je niet per ongeluk meer vastlegt dan de bedoeling is. Zo raden we aan om afspraken over de specifieke werktijden niet in een contract vast te leggen. Bij voorkeur verwijs je in het contract naar het rooster. Dan moet je dus ook niet in een addendum specifieke dagen en tijden noemen. 

Nieuw dit jaar: de verminderde mogelijkheden om studiekosten terug te laten betalen 

Een studiekostenregeling is gebruikelijk in de tandartspraktijk. Op basis van Europese regelgeving die per augustus 2022 ook in Nederland geldt, mag dit niet meer voor nascholing die wettelijk of volgens de wetgever verplicht is. Stel, je neemt iemand aan als preventieassistent zonder opleiding en je stelt de opleiding verplicht, dan kun je dus geen studiekostenregeling meer afspreken. Als een assistent zich verder wil ontwikkelen tot preventie assistent, dan mag dit weer wel. 

Conclusie 

Op het gebied van arbeidsrecht is er in 2023 veel veranderd. Ten eerste omdat de Arbeidsvoorwaardenregeling 2022 (AVR) niet meer aangepast is. Ten tweede omdat de algemene wet- en regelgeving veranderd is. Tenslotte moet je bij ieder contract altijd goed opletten wat je afspreekt en wat de gevolgen zijn. Een overzicht van een mogelijke aanpak vind je op: Maak je personeelsreglement en contracten in een handomdraai 


Links:  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag – ook in de mondzorg: ‘Een strakker jasje zou je leuker staan’

24 mei om 13:15 uurtimer3 min

Grensoverschrijdend gedrag. Helaas is het ook in de tandartsenpraktijken een veelvoorkomend fenomeen. Bij…

Lees verder »

Intershift PRAKTIJK: De HR Tool voor de eerstelijns zorg

15 mei om 14:30 uurtimer3 min
Intershift PRAKTIJK is dé HR oplossing voor groeiende praktijken in de eerste lijn. Intershift PRAKTIJK (basis)…
Lees verder »
mic_external_onInterview

‘Beperk verzuim door een veilige omgeving en goede werkverdeling’

11 mei om 12:17 uurtimer3 min
Wat kun je het beste doen als een medewerker ziek is? Hoe kun je ziekteverzuim voorkomen en hoe creëer je een…
Lees verder »
person_outlineBlog

Deep democracy: Luister naar de onderstroom en waardeer de stem van de minderheid

1 mei om 15:00 uurtimer4 min

We kennen het allemaal: besluiten waar je het eigenlijk niet mee eens bent. Dat betekent dat je zo'n beslissing…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Katja Staartjes bij de Dag van de Praktijkmanager: ‘Kun je omgaan met veranderingen en anderen daarin meenemen?’

1 mei om 09:00 uurtimer4 min
Katja Staartjes, bergbeklimmer, auteur en managementcoach, koppelt haar ervaringen in de bergen aan thema's als…
Lees verder »
person_outlineBlog

Modern werkgeverschap volgens Het Gezonde Net: Zet in op interne én externe hospitality

20 apr om 15:38 uurtimer6 min
Heel BV Nederland klaagt over personeelskrapte. Dat is voor de fysiotherapiebranche niet anders. Iedereen heeft…
Lees verder »
Rob van Damme huisarts en columnist MedischOndernemen
person_outlineBlog

Personeel: er is nog veel onbenut potentieel

6 apr om 12:21 uurtimer2 min
In een nog niet zo lang verleden wensten concurrerende ondernemers elkaar veel personeel toe. Deze uitspraak komt…
Lees verder »
flash_onNieuws

MO Actueel ‘Boeien en binden van je team’: ‘Wees en blijf superzuinig op je personeel’

5 apr om 10:30 uurtimer5 min
Alexander van Kleij, directeur Salaris en HRM Advies bij Visser & Visser, verzorgde op 30 maart het webinar MO…
Lees verder »