Voorkom valkuilen bij een nieuw arbeidscontract

maandag 23 januari 2023
timer 3 min

Foto; Shutterstock

Veel tandartsen zijn op dit moment bezig met het opstellen van een nieuw personeelsreglement en nieuwe arbeidscontracten. We krijgen bij Dentiva veel vragen over het toepassen van de online Contracttool die we in samenwerking met Petra Kroon hebben gemaakt.

Deze vragen over de online Contracttool blijken voor het grootste gedeelte algemene juridisch en inhoudelijke vragen te zijn. De belangrijkste vragen gaan over de status van de Arbeidsvoorwaardenregeling 2022 (AVR) en wat je mag wijzigen. 

Geldt de oude Arbeidsvoorwaardenregeling nog? 

Ja, de oude Arbeidsvoorwaardenregeling geldt nog, alleen staan daar een aantal zaken in die achterhaald of verouderd zijn. Ook heb je contracten afgesloten met je medewerkers. Wat daarin staat mag je niet zomaar eenzijdig veranderen. Dat hebben we ook zo ervaren tijdens de praktijksluiting tijdens corona. 

Waar kan ik de nieuwe salarisschalen vinden? 

Die zijn er dus niet meer. Iedere praktijk moet daarin zijn eigen weg zoeken. Het eenvoudigst is om de oude salarisschalen te updaten door ze in Excel te zetten en aan te passen met een percentage. Bij de online contracttool krijg je hiervoor een Excel. Als je nu toch de salarisschalen gaat aanpassen is de grote vraag natuurlijk met welk percentage je gaat indexeren. Een aantal praktijken heeft al eerder in 2022 de salarissen aangepast. Andere praktijken werken met een eenmalige uitkering.  

Het enige houvast is het staatje van de NZA: Wat is het prijsindexcijfer voor personele kosten? Daar komt de NZA uit op een ruimte van 4,74%. Met een wat meer ingewikkelde berekening zou je kunnen beredeneren dat de werkelijke ruimte voor de salarisindex 4,2% is. Dat is dan een indexatie, onafhankelijk van functieverandering of mate van functioneren. 

Een addendum voor het personeelsreglement 

Een addendum is een toevoeging of aanvulling op een arbeidsovereenkomst of personeelsreglement. De werknemer ondertekent een addendum zodat vastligt dat hij akkoord is met de nieuwe regeling. Een addendum voor het personeelsreglement of de oude Arbeidsvoorwaardenregeling was vroeger jaarlijks verplicht.  

In het nieuwe personeelsreglement model van Petra Kroon ga je ervan uit dat er alleen een addendum nodig is als de voorwaarden ingrijpend veranderen. Dus niet als er alleen wettelijke verplichtingen veranderen of wanneer de wijzigingen alleen maar positief zijn voor de werknemer. 

Een addendum voor het contract 

Soms veranderen ook de verantwoordelijkheden of inzet van een medewerker. Dan kun je ook een addendum op het arbeidscontract laten tekenen, in plaats van een heel nieuw contract te maken. Mocht je besluiten een heel nieuw contract te maken, dan moet je de datum wel stellen op de datum dat het nieuwe contract ingaat en in het nieuwe contract vermelden dat er een ouder contract bestaat. 

Als je een addendum voor een contract tekent, let er dan wel op dat je niet per ongeluk meer vastlegt dan de bedoeling is. Zo raden we aan om afspraken over de specifieke werktijden niet in een contract vast te leggen. Bij voorkeur verwijs je in het contract naar het rooster. Dan moet je dus ook niet in een addendum specifieke dagen en tijden noemen. 

Nieuw dit jaar: de verminderde mogelijkheden om studiekosten terug te laten betalen 

Een studiekostenregeling is gebruikelijk in de tandartspraktijk. Op basis van Europese regelgeving die per augustus 2022 ook in Nederland geldt, mag dit niet meer voor nascholing die wettelijk of volgens de wetgever verplicht is. Stel, je neemt iemand aan als preventieassistent zonder opleiding en je stelt de opleiding verplicht, dan kun je dus geen studiekostenregeling meer afspreken. Als een assistent zich verder wil ontwikkelen tot preventie assistent, dan mag dit weer wel. 

Conclusie 

Op het gebied van arbeidsrecht is er in 2023 veel veranderd. Ten eerste omdat de Arbeidsvoorwaardenregeling 2022 (AVR) niet meer aangepast is. Ten tweede omdat de algemene wet- en regelgeving veranderd is. Tenslotte moet je bij ieder contract altijd goed opletten wat je afspreekt en wat de gevolgen zijn. Een overzicht van een mogelijke aanpak vind je op: Maak je personeelsreglement en contracten in een handomdraai 


Links:  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Politieke steun voor meer opleidingsplaatsen Tandheelkunde

26 jan om 14:44 uurtimer3 min
Politiek Den Haag lijkt steeds meer doordrongen van de noodzaak om het aantal opleidingsplaatsen Tandheelkunde uit…
Lees verder »
Tandarts Ron Steenkist met teamleden (Foto: Martine Sprangers, 2022)
mic_external_onInterview

Tandarts Ron Steenkist en de strategieën voor ‘een dreamteam’: ‘Stel de menselijke behoeften centraal’

2 dec 2022 timer4 min
Ron Steenkist is een gedreven tandarts die al bijna veertig jaar een praktijk runt in Amsterdam Zuidoost. Hij…
Lees verder »
flash_onNieuws

Personeelsmarketing bij Fysiopraktijk Anno Nu: ‘Waarom is uw praktijk leuker en beter?’

21 nov 2022 timer3 min
Nieuwe en goede collega’s vinden voor de praktijk wordt steeds lastiger. De krappe arbeidsmarkt leidt tot veel…
Lees verder »
Joost de Waard Visser & Visser
mic_external_onInterview

Joost de Waard (Visser & Visser) blikt terug: ‘Praktijkmanager, ga echt managen. Claim je positie’

15 nov 2022 timer4 min
Praktijken worden steeds groter, waardoor ze professioneler moeten worden en praktijkmanagers daarin moeten…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Daan Spanjersberg (Werkgevers Fysiotherapie): ‘Het fysiotarief moet eigenlijk 20-25 procent omhoog’

10 nov 2022 timer5 min
Werkgeversvereniging Fysiotherapie (WVF) luidt de noodklok vanwege de tarieven die Zorg en Zekerheid als eerste…
Lees verder »
Ja ik wil werken in de zorg
person_outlineBlog

In 7 stappen nieuw zorgpersoneel werven

10 nov 2022 timer5 min
De zorg- en welzijnsector heeft te kampen met het grootste personeelstekort van Nederland. Ruim een op de zes…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Sule Karagan bij Fysiopraktijk Anno Nu: ‘Arbeidsvoorwaarden moeten transparanter en voorspelbaarder’

3 nov 2022 timer5 min
De nieuwe Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden brengt veel nieuwe verplichtingen voor…
Lees verder »

Edin Dental Academy over scholing in de mondzorg

20 okt 2022 timer3 min
Goed onderwijs geeft altijd meerwaarde aan het functioneren van personeel in een wel in een organisatie. Of dit nu…
Lees verder »