5 manieren om te voorkomen dat uw team wegloopt

maandag 16 oktober 2017
timer 4 min
Waarom verlaten goede medewerkers uw praktijk? Uiteraard zijn er verschillende redenen, maar de meest voorkomende reden is dat de relatie die de tandarts of manager met het team heeft, niet optimaal is.

In uw praktijk werkt u hard om een geweldige patiëntervaring te creëren. De basis voor deze geweldige patiëntervaring ligt echter bij een uitmuntende werknemerservaring.  Ik heb 5 tips die u helpen uw gedrag te managen, zodat u een gelukkig team creëert en daarmee uw praktijk een enorme boost geeft!


1. Laat uw team voelen hoe belangrijk zij zijn voor u en de organisatie

Een belangrijk ingrediënt voor een gelukkige medewerker is betrokkenheid. De medewerker wil graag inspraak hebben in dagelijkse werkzaamheden en taken. Zo krijgt hij of zij het gevoel deel uit te maken van de praktijk en dit brengt een gevoel van verantwoordelijkheid met zich mee.  Wanneer u uw medewerkers niet bij deze zaken betrekt en niet om input vraagt, in het bijzonder wanneer het betrekking heeft op de specifieke werkzaamheden die de werknemers dagelijks uitvoeren, zorgt dit ervoor dat u hen het gevoel geeft dat ze niet belangrijk genoeg zijn en dat u niet om hen geeft.


Ik ga u niet zeggen dat uw medewerkers de uiteindelijke beslissingen moeten nemen, het is uiteraard uw bedrijf. Het is echter wel erg belangrijk dat ze het gevoel hebben gehoord te worden, zeker wanneer het gaat over het verbeteren van de efficiëntie en effectiviteit ten aanzien van hun werkzaamheden.  

 

2. Informeer uw medewerkers  

Medewerkers waarderen het ontzettend wanneer hen verteld wordt waarom bepaalde beslissingen genomen worden, zeker wanneer deze beslissingen betrekking hebben op henzelf. Op deze manier krijgen zij niet alleen te horen wat ze moeten doen, maar ook waarom ze iets doen.

 

Het kan best voorkomen dat bepaalde beslissingen die genomen worden minder aangenaam zijn. Het begrijpen van de context van deze beslissingen is misschien onaangenaam voor de medewerkers, maar zij zullen het uiteindelijk wel waarderen en er begrip voor hebben als u open bent over deze zaken.

 

3. Voorkom onderbezetting

In veel praktijken is de werkvloer niet voldoende bemand. Er wordt vaak ook te weinig aandacht besteed aan het effectief en zo efficiënt mogelijk werken. Wanneer werknemers voortdurend onder stress moeten presteren en daarbij ook nog eens te weinig middelen tot hun beschikking hebben, heeft u een groot probleem.

 

Streef naar een organisatie die gestructureerd is en alle medewerkers de mogelijkheid geeft om vanuit hun kwaliteiten te presteren. Wees u ervan bewust wanneer u een stressvolle en negatieve omgeving creëert. Vermijd een omgeving waarin u uw medewerkers volledig opbrandt. Communiceer met uw team dat er onvoldoende aanbod aan goede nieuwe medewerkers is en ga samen kijken hoe de onderbezetting tijdelijk opgelost kan worden. Geef het team een tijdsperiode waarin u dit probleem oplost en maak deze beloftes waar.

 

4. Blijf niet vasthouden aan een verkeerde keuze

Soms gebeurt het dat een medewerker, ondanks uw goede bedoelingen, zijn contract moet beëindigen doordat er fricties zijn ontstaan met andere medewerkers.  Of het nu gaat om een slechte houding, constant onvoldoende presteren of omdat iemand te vaak te laat komt op zijn werk; het aanhouden van zo’n medewerker is de grootste fout die u kunt maken. Wanneer u dit wel doet, heeft dit veel invloed op de manier waarop iedereen met elkaar omgaat en elkaar ondersteunt. Dit zal uiteindelijk door alle lagen van uw organisatie sijpelen en uw patiënt zal de sfeer die is ontstaan zeker merken.

 

Blijf proactief in het aansturen van uw team. Ga voor een diversiteit aan gedragsprofielen en leer ze om effectief samen te werken. Verwijder problematische medewerkers zo snel mogelijk om de rest van het team gemotiveerd en blij te houden.

 

5. Behandel al uw medewerkers gelijk

Niemand wordt er blij van om voor een ‘baas’ te werken die constant laat merken een voorkeur te hebben voor bepaalde teamleden. Wanneer er een conflict ontstaat, kan er zelfs wrok ontstaan bij andere teamleden.  Als uw team goed ingewerkt is en alle teamleden zich gewaardeerd voelen, straalt uw praktijk professionaliteit uit. Zo’n team heeft de mogelijkheid om de ultieme patiëntervaring te creëren. Dit geeft ontzettend veel waarde aan uw organisatie.

 

--

Mariette Ham, businesscoach voor de ondernemende tandarts & mede-eigenaar Ordentall 

tcc@marietteham.nlwww.marietteham.nl

In onze Dentale Business Opleiding bespreken we strategieën om ervoor te zorgen dat u, met de toenemende druk van bedrijfsvoering, boven uw competitie uit kunt stijgen. Doe met ons mee en leer hoe u met simpele stappen uw positie in de tandheelkunde ongekend kunt verbeteren.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
5 manieren om te voorkomen dat uw team wegloopt

Meer artikelen met dit thema

Praktijkmanager Ruth Thomassetti: ‘Ik wist meteen: tandheelkunde is mijn ding’

18 aug om 21:00 uurtimer4 min
Ruth Thomassetti werkt als praktijkmanager in een tandartsenpraktijk in Hilversum. Op het juiste moment kwam ze…
Lees verder »

Groepsdynamiek: doeners, denkers én dromers!

16 aug om 22:20 uurtimer4 min
Deze huidige tijd vraagt om actie. Doeners die de kansen die voorbijkomen beetpakken, die mooie resultaten weten…
Lees verder »

Brandbrief KNMT: ‘Los het tandartsentekort eindelijk op’

8 jul om 09:06 uurtimer3 min
De KNMT roept de Tweede Kamer op om elk jaar 100 extra tandartsen op te leiden. Dat is nodig om het al jaren…
Lees verder »

Maud van Vlerken (KOH): ‘Taakverdeling draagt bij aan toekomstbestendige huisartsenzorg’

10 mei om 14:38 uurtimer4 min
Taakherschikking is een manier om de huisartsenzorg toegankelijk en betaalbaar te houden en de kwaliteit te borgen…
Lees verder »

Huisarts Iris van der Waal: ‘Praktijkmanager zorgt voor duidelijkheid, rust en structuur’

30 mrt om 16:25 uurtimer6 min
Zonder een praktijkmanager, nee, daar moet huisarts Iris van der Waal niet aan denken. De praktijkmanager neemt de…
Lees verder »

Een op de drie tandartsen kijkt door corona anders naar zzp’ers

17 feb om 10:42 uurtimer4 min
Voor praktijkhouders is het lastig om de ontwikkelingen rond het werken met zzp’ers te vertalen naar hun praktijk…
Lees verder »

Specialisten VvAA: ‘Voor zzp’ers wordt het steeds lastiger langer in één praktijk te werken’

16 dec 2020 timer5 min
Wanneer is iemand een zzp’er? Hoe staat het met de zzp’er in de mondzorg? Erik van Dam en Ferdy de Wijs van VvAA…
Lees verder »

Docket: de slimme planningstool voor de medische groepspraktijk

15 dec 2020 timer5 min
Docket is een handige tool om de teamplanning in een groepspraktijk efficiënt uit te voeren. De tool bestaat uit…
Lees verder »