5 manieren om te voorkomen dat uw team wegloopt

maandag 16 oktober 2017
timer 4 min
Waarom verlaten goede medewerkers uw praktijk? Uiteraard zijn er verschillende redenen, maar de meest voorkomende reden is dat de relatie die de tandarts of manager met het team heeft, niet optimaal is.

In uw praktijk werkt u hard om een geweldige patiëntervaring te creëren. De basis voor deze geweldige patiëntervaring ligt echter bij een uitmuntende werknemerservaring.  Ik heb 5 tips die u helpen uw gedrag te managen, zodat u een gelukkig team creëert en daarmee uw praktijk een enorme boost geeft!


1. Laat uw team voelen hoe belangrijk zij zijn voor u en de organisatie

Een belangrijk ingrediënt voor een gelukkige medewerker is betrokkenheid. De medewerker wil graag inspraak hebben in dagelijkse werkzaamheden en taken. Zo krijgt hij of zij het gevoel deel uit te maken van de praktijk en dit brengt een gevoel van verantwoordelijkheid met zich mee.  Wanneer u uw medewerkers niet bij deze zaken betrekt en niet om input vraagt, in het bijzonder wanneer het betrekking heeft op de specifieke werkzaamheden die de werknemers dagelijks uitvoeren, zorgt dit ervoor dat u hen het gevoel geeft dat ze niet belangrijk genoeg zijn en dat u niet om hen geeft.


Ik ga u niet zeggen dat uw medewerkers de uiteindelijke beslissingen moeten nemen, het is uiteraard uw bedrijf. Het is echter wel erg belangrijk dat ze het gevoel hebben gehoord te worden, zeker wanneer het gaat over het verbeteren van de efficiëntie en effectiviteit ten aanzien van hun werkzaamheden.  

 

2. Informeer uw medewerkers  

Medewerkers waarderen het ontzettend wanneer hen verteld wordt waarom bepaalde beslissingen genomen worden, zeker wanneer deze beslissingen betrekking hebben op henzelf. Op deze manier krijgen zij niet alleen te horen wat ze moeten doen, maar ook waarom ze iets doen.

 

Het kan best voorkomen dat bepaalde beslissingen die genomen worden minder aangenaam zijn. Het begrijpen van de context van deze beslissingen is misschien onaangenaam voor de medewerkers, maar zij zullen het uiteindelijk wel waarderen en er begrip voor hebben als u open bent over deze zaken.

 

3. Voorkom onderbezetting

In veel praktijken is de werkvloer niet voldoende bemand. Er wordt vaak ook te weinig aandacht besteed aan het effectief en zo efficiënt mogelijk werken. Wanneer werknemers voortdurend onder stress moeten presteren en daarbij ook nog eens te weinig middelen tot hun beschikking hebben, heeft u een groot probleem.

 

Streef naar een organisatie die gestructureerd is en alle medewerkers de mogelijkheid geeft om vanuit hun kwaliteiten te presteren. Wees u ervan bewust wanneer u een stressvolle en negatieve omgeving creëert. Vermijd een omgeving waarin u uw medewerkers volledig opbrandt. Communiceer met uw team dat er onvoldoende aanbod aan goede nieuwe medewerkers is en ga samen kijken hoe de onderbezetting tijdelijk opgelost kan worden. Geef het team een tijdsperiode waarin u dit probleem oplost en maak deze beloftes waar.

 

4. Blijf niet vasthouden aan een verkeerde keuze

Soms gebeurt het dat een medewerker, ondanks uw goede bedoelingen, zijn contract moet beëindigen doordat er fricties zijn ontstaan met andere medewerkers.  Of het nu gaat om een slechte houding, constant onvoldoende presteren of omdat iemand te vaak te laat komt op zijn werk; het aanhouden van zo’n medewerker is de grootste fout die u kunt maken. Wanneer u dit wel doet, heeft dit veel invloed op de manier waarop iedereen met elkaar omgaat en elkaar ondersteunt. Dit zal uiteindelijk door alle lagen van uw organisatie sijpelen en uw patiënt zal de sfeer die is ontstaan zeker merken.

 

Blijf proactief in het aansturen van uw team. Ga voor een diversiteit aan gedragsprofielen en leer ze om effectief samen te werken. Verwijder problematische medewerkers zo snel mogelijk om de rest van het team gemotiveerd en blij te houden.

 

5. Behandel al uw medewerkers gelijk

Niemand wordt er blij van om voor een ‘baas’ te werken die constant laat merken een voorkeur te hebben voor bepaalde teamleden. Wanneer er een conflict ontstaat, kan er zelfs wrok ontstaan bij andere teamleden.  Als uw team goed ingewerkt is en alle teamleden zich gewaardeerd voelen, straalt uw praktijk professionaliteit uit. Zo’n team heeft de mogelijkheid om de ultieme patiëntervaring te creëren. Dit geeft ontzettend veel waarde aan uw organisatie.

 

--

Mariette Ham, businesscoach voor de ondernemende tandarts & mede-eigenaar Ordentall 

tcc@marietteham.nlwww.marietteham.nl

In onze Dentale Business Opleiding bespreken we strategieën om ervoor te zorgen dat u, met de toenemende druk van bedrijfsvoering, boven uw competitie uit kunt stijgen. Doe met ons mee en leer hoe u met simpele stappen uw positie in de tandheelkunde ongekend kunt verbeteren.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
5 manieren om te voorkomen dat uw team wegloopt

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »

Uw werknemer meldt zich ziek. Wat nu?

27 mrt om 15:00 uurtimer4 min

Alle bedrijven krijgen er wel eens mee te maken: een zieke werknemer. Waar moet u als werkgever allemaal…

Lees verder »
Sule Karagan, expert Werkgeversdesk en senior jurist arbeidsrecht bij VvAA
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
flash_onNieuws

Cao Huisartsenzorg 2024-2025 vastgesteld

21 mrt om 13:19 uur

De Cao Huisartsenzorg regelt de arbeidsvoorwaarden voor het ondersteunend personeel binnen de…

Lees verder »