ANT initieert aansluiting van tandartsen bij Landelijk Schakelpunt

woensdag 14 januari 2015
timer 2 min
De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) heeft het initiatief genomen om de beroepsgroep van tandartsen aan te laten sluiten bij het Landelijk Schakelpunt (LSP).

Via het LSP worden elektronisch medische gegevens van patiënten gedeeld tussen zorgaanbieders. De eerste gesprekken met de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) zijn inmiddels gevoerd en men staat er positief tegenover. Het traject dit verder te onderzoeken is gestart.

 

Landelijk Schakelpunt  
Zorgaanbieders (huisartsen, apotheken en ziekenhuizen) kunnen gebruikmaken van de zorginfrastructuur van het LSP om elektronisch medische gegevens van patiënten uit te wisselen met andere zorgaanbieders. Dat mag alleen als de patiënt daar toestemming voor heeft gegeven én als het nodig is voor de behandeling. Via het LSP staan de medische gegevens via een beveiligd netwerk direct tot beschikking, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Waarom aansluiten?  
Tandartsen zijn volgens de dossierplicht gebonden aan het bijhouden van een actueel medicatieoverzicht in hun patiëntendossiers. De noodzaak hiervan blijkt uit het feit dat bijvoorbeeld bi-fosfonaten behoren tot de top-10 van geneesmiddelengebruik. Een tandarts dient daarvan op de hoogte te zijn voor het uitvoeren van reguliere extracties en andere chirurgische ingrepen. Zeker bij spoedgevallen en tijdens weekenddiensten dient de actualiteit van de medische gegevens van de patiënt gegarandeerd te zijn.

 Aansluiting van de beroepsgroep van tandartsen bij het Landelijk netwerk van Zorginfrastructuur ligt dan ook voor de hand. Een beperkte toegang tot inzage van het medicatiegebruik is afdoende. Dit zal niet alleen de kwaliteit van de behandelingen ten goede komen, maar ook de administratieve last in de tandartspraktijk aanzienlijk verlagen. In plaats van een eigen systeem bijhouden, met diens onvolkomenheden en verouderde informatie, is het uitwisselen van gegevens via het reeds bestaande netwerk te verkiezen.

 

Meer informatie over het Landelijk Schakelpunt

Bron: ANT

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
ANT initieert aansluiting van tandartsen bij Landelijk Schakelpunt