Artsen, wetenschappers en bestuurders willen campagne voor een gezonde leefstijl

donderdag 12 november 2020
timer 4 min
Er moet meer aandacht komen voor het belang van een gezonde leefstijl in coronatijd. Dat schrijven 65 artsen, wetenschappers en bestuurders van gezondheidsorganisaties in een brandbrief aan het kabinet. Door bijvoorbeeld gezonder te eten, meer te bewegen en voldoende te ontspannen, kunnen mensen hun immuunsysteem versterken. Volgens deskundigen als Diederik Gommers (Erasmus MC), Erik Scherder (Vrije Universiteit) en Ruben Wenselaar (Menzis) kan dat ertoe leiden dat een corona-infectie minder ernstig verloopt.

De ondertekenaars van 'Urgent verzoek tot leefstijlcampagne tijdens COVID-19 pandemie'  stellen dat mensen met chronische aandoeningen, zoals obesitas, zwaarder getroffen worden door covid-19. Het is bekend dat deze aandoeningen het immuunsysteem kunnen verzwakken. In de brief wijzen ze op wetenschappelijk aangetoonde voordelen die een gezondere leefstijl hier kan opleveren.


Door meer bewegen, gezonder eten, stoppen met roken, voldoende rust en gematigd alcoholgebruik zijn de leefkracht, weerstand en veerkracht positief te beïnvloeden.  Ze roepen ministers De Jonge en Van Ark en staatssecretaris Blokhuis van VWS op tot een stevige publiekscampagne over het belang van een gezonde leefstijl.

 

'Immuunsysteem werkt slechter'

Vooral voor mensen met overgewicht of obesitas is een gezonde levensstijl belangrijk, zegt Liesbeth van Rossum, eerste ondertekenaar van de brief. Van Rossum is hoogleraar obesitas, internist bij het Erasmus MC en voorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland. Daarin zitten allerlei organisaties die betrokken zijn bij het beleid en de zorg voor mensen met overgewicht en obesitas.
 
Volgens haar is ook in de tweede coronagolf duidelijk te zien dat verreweg de meeste coronapatiënten die in het ziekenhuis of op de intensive care terechtkomen (ernstig) overgewicht hebben. Het beloop van de ziekte is bij hen vaak ernstiger. Dat komt onder meer doordat mensen met overgewicht een chronisch minder goed functionerend immuunsysteem hebben.
 

'Vijf procent afvallen'

‘Vet is niet zomaar een laagje blubber, zegt Van Rossum. 'Het is een orgaan waarin allemaal hormonen en ontstekingsstofjes worden gemaakt. Als je daar te veel van hebt, dan ben je gevoeliger voor bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Maar ook je immuunsysteem in het algemeen werkt dan minder goed’, zei ze in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. Volgens de hoogleraar laat nieuwe onderzoek zien dat de afweer van mensen met obesitas al beter gaat functioneren als ze vijf procent van hun gewicht afvallen.
 

‘Aandacht voor leefstijl was bescheiden’

Een woordvoerder van staatssecretaris Blokhuis, de staatssecretaris van VWS die verantwoordelijk is voor onder meer preventie en gezondheidsbevordering, zegt in een reactie: ‘We beseffen dat een gezonde leefstijl een rol kan spelen bij het minder ziek worden, dat is ook de gedachte achter bijvoorbeeld het Nationaal Preventieakkoord. Tegelijkertijd realiseren we ons dat de aandacht voor leefstijl bescheiden was in vergelijking met andere oproepen, zoals over anderhalve meter afstand en handen wassen.’
 

‘Noodzaak tot actie’

De brief maakt duidelijk dat in de huidige communicatie over maatregelen er te weinig aandacht is geweest voor wat mensen zelf - via hun leefstijl - kunnen doen om zich te wapenen tegen de ziekte. ‘Wij vinden dat er, naast de huidige coronamaatregelen, noodzaak is tot actie en vooral communicatie op het gebied van de hierboven genoemde leefstijlfactoren. Mensen hebben het recht te weten dat ze zelf meer kunnen doen dan de huidige, relevante coronamaatregelen zoals handen wassen, 1,5m afstand houden et cetera. Nu de tweede golf in alle hevigheid bezig is, en het wellicht nog maanden of langer duurt voordat we het virus geheel onder controle hebben, vinden wij het onverantwoord om deze boodschap niet te communiceren’, schrijven de opstellers.

 

Ook Ruben Wenselaar , voorzitter van de raad van bestuur van Menzis, heeft de brief ondertekend. ‘Deze pandemie onderstreept wat wij eigenlijk al jaren stellen: via een gezonde leefstijl en preventie is enorm veel gezondheidswinst en meer kwaliteit van leven te behalen. Een sterkere leefkracht helpt mensen gezond te houden en verergering van ziekten te voorkomen of zelfs te keren. Niet eerder werd dat zo concreet tastbaar als tijdens de uitbraak van covid-19. Mensen met overgewicht hebben meer kans op een grillig verloop van de ziekte.'
 
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Artsen, wetenschappers en bestuurders willen campagne voor een gezonde leefstijl