Beroepsorganisaties waarschuwen voor ‘doe-het-zelfbeugel’

donderdag 28 november 2019
timer 2 min
De doe-het-zelfbeugel is makkelijker en goedkoper dan een beugelbehandeling bij de orthodontist, zo stellen ondernemingen die deze beugel aanbieden. Sjoerd Henneman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (NVvO), vertelt dat de vereniging zich grote zorgen maakt over deze ontwikkeling.

De 'doe-het-zelfbeugel' maakt een flinke opmars in ons land. In het programma Kassa van BNNVARA op 23 november, uitte Henneman de zorgen van de NVvO over deze ontwikkeling. Zo biedt de Amsterdamse Bijenkorf de beugel inmiddels via een shop-in-shopconcept aan.

 

De NVvO raadt een behandeling met een doe-het-zelfbeugel sterk af en liet dit in januari al weten in het Nederlands Tandartsenblad. Ook de KNMT is tegen de beugel en meent dat deze ontwikkeling potentieel schade aan het gebit kan veroorzaken.

 

Thuis een afdruk maken van het gebit

Geïnteresseerden van de doe-het-zelfbeugel krijgen na een online schriftelijk ‘gebitsonderzoek’ te horen of ze in aanmerking komen voor de beugel. Als dit zo is, bestelt hij of zij een pakket met materialen om zelf thuis een afdruk te maken van het gebit. Daarna stuurt de klant de afdruk naar het bedrijf en krijgt hij of zij een op maat gemaakte aligner (onzichtbare beugel) toegestuurd. Door geregeld foto’s naar het bedrijf te sturen, wordt het proces gevolgd.

 

Gevaar van doe-het-zelfbeugels

Henneman vertelt dat controle op afstand niet uitvoerbaar is. ‘Een patiënt moet live bij de tandarts zitten om vervolgstappen in te zetten.’ Volgens Henneman is het gevaar van ‘doe-het-zelfbeugels’ dat er te veel kracht op tanden en kiezen komt, waardoor wortels en kiezen bloot komen te liggen. ‘Dat kan leiden tot gevoeligheid, pijnklachten en kan zelfs resulteren in het verlies van tanden.’

 

Bijenkorf in gesprek over kwaliteit

De Bijenkorf liet na de uitzending van Kassa weten met de aanbieder van de doe-het-zelfbeugel in gesprek te gaan over de kwaliteit van de beugel.

 

Bron: KNMT, Orthodontisten waarschuwden al in januari voor ‘doe-het-zelfbeugel’; Kassa, Orthodontisten waarschuwen voor trend doe-het-zelfbeugels

Foto: Shutterstock

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Beroepsorganisaties waarschuwen voor ‘doe-het-zelfbeugel’