Corona leidt tot tekort aan mondkapjes en problemen rond kronen

dinsdag 3 maart 2020
timer 3 min
Het coronavirus leidt tot een run op mondkapjes, waardoor ze bijna niet meer te bestellen zijn. Dit levert problemen op in de zorg, vooral bij tandartsen. Het virus zou ook voor leveringsproblemen zorgen bij kronen en bruggen. Tandheelkunde-opleiding ACTA geeft sinds deze week voorrang aan spoedklachten en lopende behandelingen.

De tandarts heeft mondkapjes nodig om hun werk te kunnen doen. Tandartsen moeten bij elke behandeling een nieuw mondkapje gebruiken om het speeksel van de tandarts en opspattende druppeltjes van de patiënt tegen te houden. ‘Praktijken ondervinden nog geen problemen van het tekort aan mondkapjes, maar dat kan ieder moment veranderen’, zegt tandartsenvereniging KNMT. ‘Zolang het coronavirus zich verspreidt, zal het tekort aan mondkapjes wereldwijd verder toenemen.'

 

Spoed- en lopende trajecten

De Amsterdamse tandheelkundeopleiding ACTA meldt dat ze nog een voorraad aan mondkapjes heeft van vier weken. Het centrum gaat daarom prioriteiten stellen. ' Vanaf vandaag geven we daarom voorrang aan de spoedeisende hulp en lopende behandeltrajecten, bijvoorbeeld een kroon die nog geplaatst moet worden', zegt Frank Abbas tegenover RTL Nieuws ( Opleiding tandheelkunde in de problemen door coronavirus ). 

 

Leveringsproblemen kronen en bruggen

Het coronavirus zou ook voor leveringsproblemen zorgen bij kronen en bruggen. ‘Veel tandartsen laten deze producten maken in China. Toen het coronavirus daar uitbrak, sloten fabrieken waardoor er een grote productie-achterstand ontstond’, vertelt Pim Nugteren, woordvoerder ANT aan het AD.  

 

Ook huisartsen in de problemen

Ook huisartsen hebben last van het coronavirus. Ze moeten een speciaal beschermingspakket klaar hebben liggen voor als een mogelijke coronapatiënt zich meldt in hun praktijk. Het pakket bevat een schort, een beschermende bril en een mondkapje. ‘Het bestellen van die mondkapjes geeft problemen’, vertelt huisarts Doortje Graafmans. Ook de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen maakt zich zorgen om de dreigende tekorten, maar heeft nog geen signalen gekregen over acute nood.

 

Slinkende voorraad en stijgende kosten

Door de grote vraag naar mondkapjes slinkt de voorraad wel snel. Minister Hugo de Jonge van VWS onderzoekt of er in Europa centraal kan worden ingekocht om te voorkomen dat landen in problemen komen, doordat andere landen gaan hamsteren. De grote vraag heeft ook invloed op de kosten. Zo stijgen de prijzen van mondkapjes flink.

 

Aanpakken van de tekorten

KNMT, beroepsvereniging van tandartsen, en het Nederland Huisartsen Genootschap zoeken een oplossing voor de leveringsproblemen. Ze vroegen het ministerie van VWS om een inventarisatie van beschikbare persoonlijke beschermingsmiddelen. Het ministerie spreekt met koepelorganisaties over de aanpak van het tekort. Zorgaanbieders krijgen bijvoorbeeld het advies om aan te kloppen bij collega’s.

 

Bronnen: NOS, Zorg dreigt in de knel te komen door tekort aan mondkapjes; AD,  Tandartsen met handen in het haar om corona, maar ‘tandlabs’ weigeren hulp: ‘Ze zoeken het maar uit’, RTL Nieuws,  Opleiding tandheelkunde in de problemen door coronavirus

Foto: Shutterstock

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Corona leidt tot tekort aan mondkapjes en problemen rond kronen