De fouten die perfectionisten vaak maken

dinsdag 10 april 2018
timer 4 min
Perfectionisme klinkt als een eigenschap die je wilt nastreven, maar het kan ook in de weg zitten. Voor jouw praktijk, maar ook voor jezelf.

Als je een goede eigenschap te ver doorvoert, kan die omslaan in een lastige eigenschap, zoals perfectionisme. Met hoge standaarden, hard werken en doorzettingsvermogen kun je je onderscheiden van anderen, maar er zitten schaduwzijden aan. Alice Boyes, voormalig klinisch psycholoog, benoemt in Harvard Business Review vijf manieren waarop perfectionisme jou, of iemand aan wie je leiding geeft, in de weg kan zitten. Misschien herken je ze niet allemaal, maar van elke afzonderlijk kun je last hebben. Gelukkig geeft ze ook manieren om ermee om te gaan.

 

Lastige kanten

Besluiteloosheid. Een perfectionist wil graag de absoluut beste keuze maken, zelfs als dat niet strikt noodzakelijk is. Dit kan veel tijd kosten en het kan ervoor zorgen dat jouw collega’s je zien als besluiteloos en ongeorganiseerd.

Geldzorgen. Doordat perfectionisten vaak blijven piekeren over kleine fouten, kunnen ze zich erg druk maken over gemaakte kosten waar ze niks voor terug kregen, en proberen alsnog waar voor hun geld te krijgen. 

Niet geschoten, nooit mis. Een perfectionist wil altijd 100% voorbereid zijn voor hij een uitdaging aangaat, maar dat kan vooruitgang tegenhouden. 

Met één maat meten. Perfectionisten zijn vooral heel streng voor zichzelf, maar kunnen ook hoge eisen stellen aan hun omgeving. Vooral als het teamprojecten betreft waarvan het resultaat op de perfectionist terug slaat. Dit kan wrevel opleveren, of last-minute stress als er nog onnodige puntjes op de i worden gezet. Die werkhouding kan ertoe leiden dat collega’s je veeleisend vinden en uiteindelijk zelfs buitensluiten omdat ze niet graag met je werken.

Piekeren. Eigenlijk vat het alle potentiële problemen van perfectionisme samen: je kunt je zwaktes, fouten en falen niet loslaten. Je blijft nadenken over dingen die misgingen en uiteindelijke wordt je er prikkelbaar van en somber.

 

Perfectionisme ombuigen

Boyes geeft een paar praktische tips voor perfectionisten.

Leer van je successen. Leren van je fouten is misschien een brug te ver, maar leren van je successen kan je al erg helpen. Als je goed kijkt naar hoe je het gedaan hebt, zul je zien dat niet alles in het proces perfect hoeft te gaan om een goed eindresultaat te bereiken. Baseer je keuzes in de toekomst liever op je ervaringen dan op uitputtend onderzoeken en overwegen. Ook een optie is om te kijken naar hoe collega’s die je waardeert maar die niet perfectionistisch zijn hun werk doen.

Stel vuistregels op. Vuistregels kunnen je helpen de balans te vinden tussen snel beslissen en weloverwogen je tijd nemen. Bijvoorbeeld: als je een hotel moet kiezen voor gasten van je event, wil je dat goed doen maar er ook niet onnodig veel tijd aan kwijt zijn. Stel vijf criteria op waaraan het hotel moet voldoen en kiezen een hotel dat aan ten minste vier van die criteria voldoet.

Vraag jezelf: hoe kan ik 1% verbeteren? Verbetering, zeker van jezelf, klinkt groots en moeilijk, maar richt je eens op 1 procent om mee te beginnen. Als je bijvoorbeeld vindt dat je te negatief bent en de sfeer verkeerd beïnvloedt, begin dan met tijdens elke bijeenkomst één positieve opmerking te maken.

Doorbreek het piekeren. Fouten tolereren wordt een stuk makkelijker als je je gepieker kunt doorbreken. Niet eenvoudig natuurlijk, maar probeer het op te merken als je obsessief over iets nadenkt, en vraag je af of je erbij gebaat bent. Piekeren kan lijken op problemen oplossen, maar dat is het niet. Als je gedachten in cirkels gaan of je merkt dat je er somber van wordt, laat het dan gaan.

Wanneer je je bewust wordt van de schaduwzijde van perfectionisme en de gevolgen voor je werk- en privérelaties én je eigen welzijn, kun je ervan los komen.

Bron: mt.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
De fouten die perfectionisten vaak maken

Meer artikelen met dit thema

Mascha van Wermeskerken- Foto Marleen Sahetapy Fotografie
person_outlineBlog

Formuleer een kristalheldere visie op je praktijk en herhaal die zeven keer

29 mrt om 11:23 uurtimer3 min
Het toekomstbeeld is een belangrijk onderdeel van de visie van de praktijk. Zien jouw teamleden wat jij denkt? Als…
Lees verder »
flash_onNieuws

Vernieuwend ondernemerschap en werkgeluk

21 mrt om 14:59 uurtimer2 min
In de nieuwe editie van MedischOndernemen leest u vanuit diverse perspectieven over vernieuwend ondernemerschap in…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Alexander van Kleij over ‘Binden en boeien van je team’: ‘Goede sfeer is de belangrijkste bindende factor’

14 mrt om 13:52 uurtimer5 min
Alexander van Kleij, directeur Salaris en HR Advies bij Visser & Visser, verzorgt op 30 maart het webinar '…
Lees verder »

Betaald ouderschapsverlof aanvragen

7 mrt om 12:16 uurtimer3 min
Sinds augustus 2022 hebben werknemers recht op 9 weken deels betaald ouderschapsverlof. Dat betekent het een en…
Lees verder »

Tandpreventiepraktijk Deurne: ‘Kleinschalige mondzorg vanuit een lokaal hart’

2 mrt om 12:04 uurtimer3 min
Elke van den Biggelaar is vestigingsmanager van de Tandpreventiepraktijk Deurne, onderdeel van het Tandarts Today-…
Lees verder »
person_outlineBlog

Nieuwe mensen aantrekken en huidige collega’s betrokken houden

2 mrt om 11:58 uurtimer3 min
Naast het weer, heeft Nederland er een nieuw favoriet klaagonderwerp bij: goed personeel, waar vind je ze nog?…
Lees verder »

Ronald Bijl (klinisch directeur Tandarts Today): ‘Tandartsen en assistentes ruimte bieden om zich te ontwikkelen’

23 feb om 15:00 uurtimer4 min
Ronald Bijl is sinds 2022 klinisch directeur bij Tandarts Today. Vorig jaar fuseerden de acht praktijken van…
Lees verder »
person_outlineBlog

Medewerkerstevredenheid: Zorg draait om mensenwerk

23 feb om 09:15 uurtimer2 min
Zorg draait om mensen. Maar op dit moment zijn mensen ook onze grootste zorg. Hoe houd je iedereen betrokken en…
Lees verder »