E-book voor groene huisartsen in ontwikkeling

woensdag 14 november 2018
timer 3 min
Manon van Leeuwen is ambassadeur van de huisartsen in de Green Deal. Samen met LHV en NHG werkt ze aan een handleiding voor de groene huisarts. Huisartsen hebben ook een voorbeeldfunctie, vindt Van Leeuwen, daarom is het extra belangrijk dat ze inzetten op duurzaamheid.

In 2015 ondertekenden 54 partijen de Green Deal ‘Nederland op weg naar Duurzame Zorg’ met de ambitie een begin te maken aan de verduurzaming van de bedrijfsvoering In oktober 2018 ondertekende minister Bruins h et vervolg van de Green Deal. Inmiddels zijn er 150 partijen aangesloten die samen het doel nastreven in 2050 klimaatneutraal te zijn en dus minder CO2 uit te stoten, zuiniger om te gaan met grondstoffen en een gezonde leefomgeving voor patiënt, cliënt en medewerker te creëren.

 

Tips en tricks 

Manon van Leeuwen is bedrijfskundige en al jaren werkzaam als bestuurder van verschillende grote en kleine huisartsenorganisaties. Zij blogt vanuit een persoonlijke passie en drive over duurzaamheid met daarbij de focus op voeding, tweedehands kleding, reizen en wonen. “Langzaamaan gaf ik hier een zakelijke draai aan door mezelf als bestuurder op LinkedIn te positioneren door tweedehands mantelpakjes te dragen en te pleiten voor vegetarische catering.” Cathy van Beek, kwartiermaker duurzame zorg bij VWS, pikte dit op en zo geschiedde: Manon werd ambassadeur van de huisartsen in de Green deal.

 

En die functie is haar op het lijf geschreven. Met haar duurzame hart enthousiasmeerde ze brancheorganisaties NHG en LHV en zijn ze samen bezig met het maken van een e-book als handleiding voor de groene huisarts. “In het e-book komen tips & tricks te staan om je praktijk te verduurzamen. Onder de meeste huisartsen is wel bekend dat de praktijk duurzaam kan worden ingericht door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen of een warmtepomp aan te schaffende. Maar er zijn meer mogelijkheden, veel meer.” Je kunt ook denken aan de elektrische visite-auto of -fiets, een groene inrichting van de wachtkamer, de aanschaf en het gebruik van spullen in de praktijk, de bedrijfskleding die het team draagt, het warmwatergebruik, medicijngebruik, verspilling en afval scheiden.

 

“We leven in Nederland momenteel alsof we 3,6 ‘aardes’ hebben. Gelukkig kunnen we als mens en dus als huisarts een enorme bijdrage leveren aan het verduurzamen van de samenleving. En dat is makkelijker en leuker dan je denkt”.  Volgens Manon kunnen huisartsen ook nog eens een voorbeeldfunctie hebben naar patiënten en medewerkers. “En er zijn al huisartsenpraktijken die streven naar een duurzame praktijkvoering. Zij gebruiken bijvoorbeeld elektrische fietsen of auto’s voor de visites, proberen printen te minimaliseren, kopen bij voorkeur tweedehands en gaan naar de bakker met hun eigen katoenen broodzak.  Het gaat om die kleine dagelijkse routines die je kunt doorbreken.” 

 

In gesprek 

Met de ontwikkeling van het e-book is ze enthousiast van start gegaan. Alhoewel het plan van aanpak klaar is, zijn er nog een hoop veters te strikken. Manon, het NHG en de LHV willen daarom ook met huisartsen in gesprek, die tips of ideeën hebben. “We staan op congressen en ik beheer de Linkedin-pagina ‘Groene Huisartsen’ waarbij huisartsen kunnen sparren over hun rol in het spel. Samen moet je het met kleine stapjes aanpakken,” sluit Manon af.

 

Linkedin-pagina Groene Huisartsen:  https://www.linkedin.com/groups/8689716/

Vragen? Interesse? Email: manonvanleeuwen@me.com

 

 

Foto gemaakt door Vincent Boon

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
E-book voor groene huisartsen in ontwikkeling