Geen stijging huisartsenbezoek door medische selftests

woensdag 13 december 2017
timer 2 min
Mensen die zelf gezondheidstests doen, bezoeken daarna niet vaker de huisarts. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL onder 244 huisartsen en 1245 patiënten.

Een afwijkende uitslag uit zogeheten health checks komt weinig voor, wel is het vaak een reden om de huisarts te bezoeken. Huisartsen zeggen echter zelden een patiënt te zien naar aanleiding van een health check. Ook komt een doorverwijzing naar een specialist naar aanleiding van een health check bijna nooit voor.

Vijf procent van de ondervraagde patiënten heeft in 2016 een thuistest gedaan. De meesten hebben een test gebruikt voor bloeddruk, een cholesterol of diabetes. Enkelen hebben een zogenoemde total bodyscan laten uitvoeren. De mensen die zelf hebben getest, zijn niet gezonder of ongezonder dan de rest van de bevolking. De aanleiding voor een health check is vaak een lichamelijke klacht, nieuwsgierigheid of dat zich een gratis gelegenheid voordeed.

 

Geen onnodig zorggebruik

Aan de ene kant kan vroege opsporing van aandoeningen aan de hand van health checks gezondheidswinst opleveren. Aan de andere kant kunnen fout-positieve resultaten onnodig ongerustheid veroorzaken bij burgers, en leiden tot onnodig zorggebruik en dus tot hogere zorgkosten. Volgens NIVEL is daarvan dus niets gebleken.

Bron: Skipr

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Geen stijging huisartsenbezoek door medische selftests