Huisarts aan het einde van de dag 'beslissingsmoe'

donderdag 16 mei 2019
timer 2 min
Huisartsen zijn minder scherp aan het einde van de werkdag dan aan het begin, stelt Jeffrey Linder, hoogleraar Interne Geneeskunde (Northwestern University) in het artikel ‘Don’t Visit Your Doctor in the Afternoon’ in de New York Times. Doktersbezoek in de namiddag brengt volgens hem risico’s met zich mee voor patiënten.

Jeffrey Linder, hoogleraar Interne Geneeskunde aan de Northwestern University in Illinois, stelt dat je beter niet ’s middags naar de huisarts kunt gaan. Hij vertelt in een ingezonden stuk in The New York Times dat hijzelf na 15:00 uur niet meer zo scherp is. Linder geeft aan dat voor elk uur dat hij gesprekken met patiënten heeft, hij vastzit aan twee uur updaten van de patiëntendossiers en andere administratie. Dit zorgt ervoor dat vermoeidheid een rol speelt in zijn diagnoses, aldus de hoogleraar.

 

Beslissingsmoeheid

Linder onderbouwt zijn eigen ervaring met een studie, die is gepubliceerd op de website van American Medical Association. Uit die studie blijkt dat artsen in de ochtend 15 procent meer screenings voor borst- en darmkanker voorschrijven dan later op de dag. Volgens Linder komt dit doordat veel overwerkte artsen, naarmate de dag vordert, zich vaak haasten om een achterstand in afspraken in te lopen. Hij noemt dit ‘beslissingsmoeheid’.

 

Laat in de middag meer antibiotica

Deze ‘beslissingsmoeheid’ komt ook voor bij het voorschrijven van niet-noodzakelijke antibiotica, bijvoorbeeld bij griepverschijnselen. Patiënten die laat in de middag naar de huisarts gingen, hadden 26 procent meer kans dat zij antibiotica voorgeschreven kregen. Volgens Linder is het makkelijker voor een vermoeide arts om antibiotica mee te geven dan de tijd nemen om een patiënt uit te leggen waarom antibiotica niet noodzakelijk is. Hetzelfde geldt voor handen wassen. Dit doen artsen aan het begin van de dag vaker dan aan het einde.

 

Erkennen van beslissingsmoeheid

Linder geeft aan dat het belangrijk is dat artsen erkennen dat deze ‘beslissingsmoeheid’ bestaat. Hij adviseert artsen tussentijdse pauzes in te lassen om scherp te blijven. Daarnaast stelt hij dat artsen hun minder essentiële taken beter kunnen overlaten aan assistenten, zodat ze zich zelf kunnen focussen op wat echt nodig is.

 

Bron: New York Times, Don't visit your doctor in the afternoon; Algemeen Dagblad,  Advies: ga liever niet ’s middags naar de huisarts

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Huisarts aan het einde van de dag 'beslissingsmoe'