Huisartsen zien opleiden als investering voor toekomst

woensdag 13 december 2017
timer 2 min
Huisartsen en huisartsenposten zien het opleiden van een Verpleegkundig Specialist (VS) of Physician Assistant (PA) als een investering in de toekomst van hun praktijk of organisatie. Dat meldt Stichting KOH (Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg).

Belangrijk is dat huisartsen eerst een plan maken met daarin een toekomstvisie voor de praktijk voordat zij beginnen met het opleiden. Nu is nog vaak de ambitie van een praktijkondersteuner of de vraag van de huisartsenpost aanleiding. Dat staat in het onderzoeksrapport van Radboudumc IQ healthcare en stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg (KOH). De onderzoekers volgden 32 huisartspraktijken en huisartsenposten om meer inzicht te krijgen in de kansen en knelpunten bij het opleiden en het inzetten van een VS of een PA. 

 

Teveel gericht op ziekenhuis

Huisartsen voelden een verlichting op het eigen spreekuur doordat de VS en de PA patiënten met vaak voorkomende klachten behandelden en een belangrijke rol speelden in de zorg voor ouderen. De VS en de PA zorgden ervoor dat huisartsen meer tijd hadden voor patiënten met complexe zorgvragen, meer continuïteit in het team, een betere monitoring van patiënten en meer verbinding met de wijk. Volgens de onderzoekers zijn er ook aandachtspunten bij de opleiding: een onduidelijke positie van de VS en de PA in de praktijk, huisartsen misten handvatten hoe ze de VS en PA kunnen inzetten. Ook vonden zij dat de opleiding te veel gericht was op de zorg in het ziekenhuis. Daarnaast verdienden de VS en de PA zich tijdens hun studie maar deels terug.

 

De onderzoekers pleiten voor een breed gedragen visie op de positie van de VS en de PA in de huisartsenzorg die uitgaat van de toekomstige zorgvraag van de patiënt en de organisatie van de zorg. Duidelijkheid over de meerwaarde, rol en taken van de VS en de PA geeft richting aan het curriculum van de opleidingen en biedt handvatten aan huisartsen, managers, beleidsmakers en (aankomend) VS'en en PA's.

 

Bron: Stichting KOH

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Huisartsen zien opleiden als investering voor toekomst