'Kansen zat in de fysiotherapie'

woensdag 12 juli 2017
timer 7 min
Terwijl veel fysio-ondernemers vroegtijdig de deuren sluiten, timmeren twee jonge Hagenaars ambitieus aan de weg. Inmiddels heeft B&B Healthcare 8 vestigingen. Hun geheim (naast veel energie en enthousiasme)? Een helder concept, bottom-up organisatie en “gewoon beginnen”.

Als topsporter waren Wouter van Beek (31) en zijn compagnon Sander Brok (29) gewend aan (“verwend met”, zeggen ze zelf) heel goede en altijd toegankelijke fysiotherapie. Tijdens hun stage van de opleiding fysiotherapie merkten ze dat dat niet voor alle mensen beschikbaar is. Dat moet anders kunnen, dachten de twee ondernemende studenten.


In 2011, één jaar na hun afstuderen, huurden Van Beek en Brok een garagebox bij een sportschool in Loosduinen en startten ze hun eigen praktijk: B&B Healthcare. Sindsdien heeft de praktijk zich snel uitgebreid naar acht vestigingen in en om Den Haag. De meeste vestigingen hebben eigen sportfaciliteiten, sommige huizen in bij een sportschool.

 

Specialiseren moet
Marktonderzoek hebben ze nooit gedaan. Van Beek: “Er zijn veel fysiotherapiepraktijken in Den Haag. Als je een concurrentieanalyse zou maken, zou je waarschijnlijk altijd tot de conclusie komen dat je niet moet starten.” Elke nieuwe vestiging startte zonder patiënten, een praktijk overnemen vindt Van Beek “niet handig, want je neemt automatisch ook personeelsleden over en die passen niet altijd bij ons concept”.

 

Waar bestaat dat concept dan uit? Om te beginnen: hoge kwaliteit, iets wat volgens Van Beek alleen door specialisatie bereikt kan worden. De praktijk is gespecialiseerd in sport en orthopedie en doet veel postoperatieve revalidatie. Intern werkt B&B Healthcare met superspecialisten, bijvoorbeeld op het gebied van schouder of knie. Is het voor een fysiotherapeut niet saai om zich op zo’n klein gebied te concentreren? “Nee”, vindt van Beek, “het is juist uitdagender. Zo kun je alle nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen bijhouden en kun je op jouw gebied altijd vooroplopen.” Verder belooft B&B Healthcare dat patiënten snel en ook buiten werktijd terechtkunnen: de praktijken zijn van 7.30 tot 22 uur open en een aantal vestigingen ook op zaterdag.

 

De marketing doen de jonge ondernemers vooral zelf, met wat hulp van marketeers uit hun vriendenkring en een enkele keer een externe. Duidelijk maken wat je te bieden hebt, dat is wat marketing volgens Van Beek moet doen. Als dat aanbod onderscheidend genoeg is, komen de patiënten wel. De focus ligt op online marketing.

 

Weinig hoofdbrekens
In totaal werken er nu 30 fysiotherapeuten in het bedrijf. Hoe het is om zo jong leiding te geven aan zoveel medewerkers? “Leuk!”, vindt Van Beek. “De kunst is om te zorgen dat iedereen doet waar hij goed in is en zijn werk erg leuk vindt. Je moet ook de juiste mensen selecteren, wij zoeken mensen die meer dan gemiddeld vakidioot zijn en zich willen blijven verbeteren. Iedereen gaat bij ons een masteropleiding doen. Verder vinden we het belangrijk dat iedereen onze kernwaarden kent en deelt, daar besteden we veel tijd aan.”

 

Het managen van het groeiende bedrijf lijkt de twee jonge ondernemers niet al te veel hoofdbrekens te kosten. Er is een beleidsmedewerker voor het regelwerk en verder nemen verschillende collega’s een paar managementtaken over. Van Beek: “Het is belangrijk dat Sander en ik voldoende tijd hebben om bezig te zijn met wie we zijn als bedrijf en waar we heen willen.” Tot vorig jaar behandelden ze beiden nog drie dagen per week patiënten, nu is dat terug naar twee dagen. Twee dagen van 12 uur, dat dan weer wel.

 

Sportcampus
Onderling hebben de twee compagnons ook een taakverdeling. Terwijl Brok vooral zorgt dat in de bestaande vestigingen alles blijft draaien, concentreert Van Beek zich op nieuwe kansen. De nieuwste loot aan de stam is de vestiging op de sportcampus in het Zuiderpark in Den Haag die half juni is geopend. Na een intensief en jarenlang aanbestedingstraject heeft B&B Healthcare zich hier mogen vestigen.

 

In deze vestiging werken naast vijf fysiotherapeuten ook een sportarts, een orthopeed en een sportpsycholoog om sporters alle zorg onder een dak te kunnen aanbieden. Een patiënt moet binnen een week door een fysiotherapeut of een specialist gezien zijn en een helder behandelplan hebben. Een nieuwe propositie in Den Haag waarvan Van Beek veel verwacht.

 

Samen met de lectoraten van de sportopleidingen op de sportcampus en een paar huisartsen uit de wijk rond het Zuiderpark, is Van Beek verder bezig een ‘beweegbalie’ op te zetten. Deze dienst is bedoeld voor mensen die nu nog niet officieel ziek zijn, maar over een paar jaar wel als ze niet gezonder gaan leven. Van Beek ziet het als een uitdaging om dit kostenneutraal op te zetten: “De marketing ligt bij de gemeente, verder zetten we vooral studenten in om de programma’s te runnen en onderzoek te doen.”

 

Budget voor innovatie
Binnen de fysiotherapie wordt er veel geklaagd over de zorgverzekeraars en de hoogte van de tarieven. Wat vindt Van Beek daarvan? “Alleen maar klagen heeft sowieso geen zin. Soms hebben de zorgverzekeraars wel een punt: fysiotherapie moet efficiënter en het moet doelmatig zijn. Al vind ik wel dat de beroepsvereniging zou moeten bepalen wat zinnige zorg is en niet de verzekeraars. Er is ook geen consensus over wat kwaliteit is, dat maakt het lastig.”

 

B&B Healthcare is een pluspraktijk en krijgt dus een iets hogere vergoeding. “Je kunt erover discussiëren of de plusmethode bijdraagt aan kwalitatief goede zorg”, zegt Van Beek, “maar ons heeft het wel wat gebracht. Je gaat meer nadenken over de processen, meer evalueren en daar word je een betere praktijk van.”

 

“Natuurlijk zou het fijn zijn als het tarief omhoog gaat, maar op zich is het volgens mij ook nu prima mogelijk om een renderend bedrijf te hebben. Het stoort me wel dat er weinig budget is voor innovatie. Het zou mooi zijn als je voor een goed plan geld zou kunnen krijgen of een hoger tarief.” Van Beek ergert zich verder aan de 20 behandelingen die mensen zelf moeten betalen. “Dat is echt niet oké, zo wordt het onbetaalbaar voor mensen met lage inkomens. Revalidatie na een operatie is noodzakelijke zorg en zou in de basisverzekering moeten vallen.”

 

Groei is goed
Van Beek en Brok laten zich er niet door ontmoedigen en hebben grote plannen voor de toekomst. Het bedrijf mag van hen zeker nog verder groeien, ook buiten de regio Den Haag. “Zolang we de kwaliteit kunnen waarborgen, is groei goed”, vindt Van Beek. “Misschien moeten we dan meer met zelfsturende teams gaan werken. We blijven in ieder geval bottom-up georganiseerd, dat werkt veel beter dan top-down.”

 

Naast uitbreiding staat ook innovatie nadrukkelijk op de agenda. “We moeten echt digitaliseren. Met behulp van technologie kunnen we objectieve data verzamelen waardoor we de zorg nog verder kunnen verbeteren. Hiervoor hebben we net een product van een Amerikaans bedrijf gekocht, Corehab, waarmee mensen tijdens het trainen in spelvorm gemotiveerd en heel precies gecorrigeerd worden, veel nauwkeuriger dan wij dat kunnen. Er komen allerlei ontwikkelingen aan die we niet mogen missen, er zijn kansen zat. Denk ook aan teleconsulten, een fysieke afspraak is niet altijd nodig. Dat betekent wel dat we ook creatiever met de bekostigingsstructuur moeten omgaan. Maar de verzekeraar loopt nooit voorop, dat moeten wij als ondernemende fysiotherapeuten zelf doen, die financiering volgt dan wel. Daarom zijn wij maar gewoon begonnen, zo’n grote investering was het nou ook weer niet. Als er straks wel financiering is voor dit soort innovatieve fysiotherapie zijn wij de partij die er al ervaring mee heeft. De kosten gaan nou eenmaal voor de baten uit.”

 

Ondernemerstips van Wouter van Beek:
1. Verlies je niet in alledaagse drukte en neem genoeg tijd om na te denken over wie je als bedrijf wilt zijn en waar je naartoe wilt
2. Denk goed na over een onderscheidend concept en communiceer dat duidelijk naar de markt
3. Organiseer zoveel mogelijk ‘bottom-up’: zorg dat iedereen zich betrokken voelt en doet waar hij goed in is


Foto: copyright Ronald van der Horst

Wouter van Beek houdt hierover een praktijkcase op vrijdag 5 oktober tijdens MedischOndernemen LIVE

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

DentallManager, all-in-one praktijkmanagement software: Stroomlijnt uw praktijkprocessen

15 mei om 14:00 uurtimer5 min

Razek Sharif is tandarts en directeur van DentalNetwork.nl, zes tandartsenpraktijken in…

Lees verder »
Ron Haanschoten: ‘Met InKwala borgen we de hele plan-do-check-act cyclus op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau.’ (Foto: Fluvius Fysiopromotor)
mic_external_onInterview

InKwala kwaliteitsmanagement voor de fysiotherapie: ‘Meer rust, overzicht en bewaking van de praktijk’

15 mei om 12:00 uurtimer4 min

InKwala is het nieuwe kwaliteitsmanagementsysteem van het Gezonde Net en Fys’Optima dat…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’

8 mei om 14:15 uurtimer6 min

Sophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…

Lees verder »
Foto: team Viadent Tandartsen
person_outlineBlog

Jouw praktijk en Google

8 mei om 10:00 uurtimer4 min

Twintig jaar geleden had ik niet kunnen verwachten dat Google anno 2024 nog steeds zo belangrijk zou zijn voor…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Willy van der Wind op de Dag van de Praktijkmanager: ‘Conflicten oplossen door de roze olifant bespreekbaar te maken’

1 mei om 11:15 uurtimer6 min
Willy van der Wind, oprichter van Mediation & Meer, is conflictexpert en werkt als registermediator in de…
Lees verder »
Huisarts Wietske Jacobs (Eigen foto)
mic_external_onInterview

Huisarts stuurt SOS: ‘Een duurzame, instapklare praktijk waar we het verschil kunnen maken’

22 apr om 10:30 uurtimer6 min

Huisarts Wietske Jacobs (44) maakte in 2018 de sprong naar het praktijkhouderschap in Den…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »