KNMT: 'Spoedzorg waarborgen zolang dit verantwoord is'

woensdag 11 maart 2020
timer 2 min
Patiënten die besmet zijn met het coronavirus kunnen niet in de reguliere praktijk behandeld worden. Beroepsorganisatie KNMT heeft hierover contact gehad met het ministerie van VWS. Zorgverleners hoeven zichzelf niet in gevaar te brengen, maar hebben wel een zorgplicht.

Bij spoedzorg voor een besmette patient ligt verwijzing naar een ziekenhuis voor de hand, stelt de KNMT.

'Ook omdat ziekenhuizen beschermingsmiddelen toegewezen krijgen. Het is wel van belang dat er voor het verwijzen contact is geweest met de desbetreffende afdeling van het ziekenhuis.'

De KNMT is bezig om op nationaal niveau inzicht te krijgen naar welke afdelingen verwezen kan worden.

 

Spoedzorg waarborgen

De beroepsorganisatie houdt een liveblog over de ontwikkelingen rond het coronavirus bij. KNMT schrijft dat de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen staat nog steeds onder druk.  De tekorten nemen toe en de verwachting is dat deze voor langere tijd aan zullen houden. Tegelijk dient de spoedzorg voor patiënten beschikbaar te blijven. Dit geldt voor tandartsen, gedifferentieerde tandartsen en tandarts-specialisten.

 

Vragen van tandartsen

De KNMT zet de belangrijkste vragen die bij tandartsen leven op een rij op de website. Denk daarbij aan vragen als:

  • Kunnen mondzorgpraktijken gewoon open blijven? Ja, voor nu wel, tenzij er een aanleiding is om de praktijk te sluiten. De GGD is daarin richtinggevend.
  • Moeten patiënten voorafgaande aan een behandeling of praktijkbezoek gecontroleerd worden? Nee, alleen bij twijfel.
  • Hoe informeer ik patiënten, bijvoorbeeld in de wachtkamer? Bij voorbeeld met een wachtkamerposter van 'Coronavirus 3 tips + 'we geven elkaar even geen hand'.
  • Iemand uit mijn team keert terug uit een gebied waar het coronavirus is. Moet zij tijdelijk van het werk worden geweerd? Nee, het advies van het RIVM is dat je ook bij lichte luchtwegklachten thuis blijft.

Zie verder de actuele info op de site van de KNMT: Lees het laatste nieuws en de veelgestelde vragen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
KNMT: 'Spoedzorg waarborgen zolang dit verantwoord is'

Foto: Shutterstock